Mısır Seçimleri
Mısır'da kabine değişiyor
Yüksek Askeri Konsey'e söz veren çoğunluğunu Müslüman Kardeşler'in oluşturduğu meclis, 48 saat içerisinde görev dağılımlarında yenilik yapacak.
Haberin Öne Çıkanları
Çözüm içi çağrı
Tepkiler sürüyor
Mısır geri sayımda

mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım sürerken, kabinedeki görev dağılımı değişiyor. müslüman kardeşler hareketinin öncülüğünde kurulan özgürlük ve adalet partisi'nin (öap) çoğunluğunu oluşturduğu meclis, 48 saat içerisinde yenilenmiş olacak.
atılacak adımı doğrulayan mısır meclisi sözcüsü saad el katatni, değişiklikle ilgili askeri yönetime söz verdiklerini aktardı. seçimlerin üzerinden kısa bir süre geçtiğini vurgulayan katatni, "değişiklik, meclisin ve üyelerinin onurunu yeniden ispat edecektir" dedi.
mısır'da hüsnü mübarek'in devrilmesinin hemen ardından, askeri yönetim ülkeyi geçici olarak yönetmiş, üç ay önce düzenlenen seçimlerde ise çoğunluğunu islamcıların oluşturduğu yeni meclis kurulmuştu. ancak meclisi dağıtma yetkisi bulunan askeri yönetim, 'ülkenin müslüman kardeşler tarafından tamamen kontrol altına alınmasına izin vermeyeceğini duyurmuştu.
meclis sözcüsü ise, hükümetle asker arasında süregelen krize bir çözüm bulunması için generallere çağrıda bulunmuştu.
meclis yeniliğe gitme kararı alırken, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması yasaklanan adayların destekçilerinin protestoları ise sürüyor.
mübarek döneminde üst düzey yetkili olanların ve selefilerin oluşturduğu bir grup aday, yaklaşmakta olan cumhurbaşkanlığı seçimlere tepki gösteriyor.
savunma bakanlığı'nın önünde bir protestocunun öldürülmesi pazar günü üzerine eylemciler sokaklara dökmüştü.
öldürülen protestocunun selefilerin adayı olması engellenen hazım salah ebu ismail’in destekçisi olması islamcılar tarafından tepki toplamıştı.
onlarca kişinin yaralandığı protestolarda güvenlik güçleri ve protestocular arasında sert cisimler havada uçuşmuştu.
görgü tanıkları, polisin de askerin de gösterileri durdurmada başarılı olamadığını açıklamıştı.
geri sayım başladı
mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden olmuştu.
başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.
mübarek'in ardından yüksek askeri konsey, ülkenin yeni başbakanı olarak kemal canzuri’yi atamıştı.
ocak ayında yapılan seçimlerde ise aöp, parlamentonun alt kanadı olan halk meclisi için yapılan seçimlerde oyların yüzde 47'sini almıştı.
asker ve islamcılar arasındaki mücadele sürerken, konsey, yetkiyi tamamen sivil yönetime bırakmak için geriye sayıyor. yeni cumhurbaşkanının seçilmesinin ardından asker, 1 temmuz'da yönetimden tamamen ayrılacak.
kaynak: ajanslar
Yorumlar