Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da muhalefete soruşturma

Başsavcı, 'Cumhurbaşkanı Mursi'yi devirip meşru düzeni bozmaya çalıştıkları' suçlamasıyla, bazı liderler hakkında inceleme başlattı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Muhalefet tepkili

Diyalog çağrısı

Anayasa kabul edildi

Soruşturmanın hedef aldığı muhalif isimler arasında Muhammed El Baradey de yer alıyor. [AA]

mısır’da başsavcılık, ülkedeki muhalefet aleyhine, cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi ‘devirmeye çalışmak ve meşru düzeni bozmak’ suçlamasıyla soruşturma başlattı.

muhalif liderler muhammed el baradey, amr moussa ve hamdi sabahi’yi hedef alan soruşturma dosyası bu ay içinde hazırlandı.

mursi’yi destekleyen müslüman kardeşler grubunun internet sitesinde, muhalif liderlerin mısırlıları meşru yönetime karşı ayaklandırdığı ve bunun ‘vatana ihanet’ suçları kapsamına girdiği kaydedildi.

muhalifler ise, söz konusu soruşturmaya sert tepki gösterdi. baradey’in lideri olduğu anayasa partisi genel sekreteri emad ebu gazi, soruşturmanın ülkenin polis devletine doğru evrilmesi ve muhaliflerin susturulmasına yönelik bir çabanın işareti olduğunu kaydetti.

söz konusu soruşturma, mursi’nin mısır halkına diyalog çağrısı yapmasından çok kısa bir süre sonra ortaya çıktı.

mursi: hatalar yapıldı

devlet televizyonu’na çıkan mursi, geçmişte bazı hatalar yapıldığını kabul ederek, "ülkeyi zarara uğratacak hiçbir karar almadım. iktidar aşığı değilim. tüm istediğim ülkemin kalkınması ve beraberce yeni sürece geçmek" ifadesini kullanmıştı.

tansiyonun düşürülmesini isteyen mursi, bazı kabine değişikliklerinin yapılacağını ve kötüye giden ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için gerekli adımların atılacağını belirtmişti. mursi kabine değişiklikleri için başbakan hişam kandil'i görevlendirdiğini duyurmuştu.

tüm siyasi partilerin yol haritasını tamamlamak için ulusal diyalog toplantılarına katılmasını isteyen mursi, "vatanımız için çabalarımızı birleştirmemiz gerek. diyalogla önümüzdeki süreçte uyum içerisinde olmak için çalışıyoruz" demişti.

yetkileri tartışma yarattı

eski rejimin şubat 2010'da yıkılması sonrası seçimler başa gelen ilk cumhurbaşkanı konumunda olan mursi, haziran ayında göreve gelmişti. 22 kasım'da devlet kurumlarının denetimini aşacak bir şekilde yetkilerini genişletmeye çalışmasıyla ülkede zaten var olan kutuplaşma daha da yoğunlaşmış, taslak anayasaya ilişkin görüş ayrılıklarıyla birlikte ise tansiyon had safhaya çıkmıştı. mursi, yetkilerini arttırmaya yönelik girişimini tepkiler üzerine geri çekmişti.

mısır’da geçtğimiz haftalarda düzenlenen iki turlu halk oylamasından anayasa taslağın yüzde 63,8 oy oranıyla kabul edilmişti. mısır'da sürecin parlamento seçimleri ile devam etmesi bekleniyor. zira anayasanın yürürlüğe girmesinin ardından ülkede 60 gün içinde genel seçimlere gidilmesi gerekiyor.

anayasa’nın yürürlüğe girmesiyle geçici olarak mursi'de olan yasama yetkisi, ilk olarak parlamentonun üst kanadı olan şura meclisi'ne, seçimlerden sonra ise alt kanada devredilecek. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;