Mısır Seçimleri
Mısır'da yeni anayasa meclisi
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayımın sürdüğü ülkede siyasi partiler, kurulan 100 üyeli konseyin dağıtılması ve yeni üyelerin seçilmesi konusunda uzlaştı.
Haberin Öne Çıkanları
Parlamentoya 39 sandalye
Şefik'in durumu belli olacak
Parlamento dağıtılabilir

mısır’da siyasi gruplar yeni bir anayasa meclisi kurulması konusunda anlaşmaya vardı. anlaşmayla daha önce oluşturulan 100 üyeli meclisin dağıtılmasına karar verildi ve çeşitli siyasi gruplara kaçar koltuk verileceği konusuna odaklanıldı.
anlaşma yüksek askeri konsey ve 20 siyasi gruptan temsilcilerin perşembe günü yedi saat boyunca yaptıkları toplantının ardından geldi.
iktidarı elinde bulunduran yüksek askeri konsey’in başkanı mareşal muhammed hüseyin tantavi, gruplardan salı günü toplanarak yeni meclis üyelerini seçmelerini istedi.
parlamaneto daha önce ülkenin yeni anayasasını oluşturacak meclisi atamıştı, ancak tüm kesimlerin eşit olarak temsil edilmedikleri ve islamcıların mecliste çoğunluğu oluşturduğu eleştirileri nisan ayında mahkemenin anayasa meclisinin yürütmesini durdurma kararı almasına neden olmuştu.
yüksek askeri konsey, salı günü bir ultimatom vermiş ve 48 saat içinde taraflar arasında anlaşmaya varılmazsa anayasa meclisi üyelerini kendisinin seçeceğini söylemişti.
anlaşmaya göre 100 sandalyeli mecliste 39 sandalye parlamento üyelerine ayrılacak. bu sandalyeler parlamentodaki grupların dağılımıyla doğru orantılı olarak bölüşülecek. örneğin parlamentoda çoğunluğun sahibi olan müslüman kardeşler’in siyasi kolu hürriyet ve adalet partisi 16, selefi nur partisi yedi sandalye alacak.
diğer sandalyeler ise akademisyenlere, müslüman ve hristiyan gruplara, işçilere ve toplumdaki diğer başka gruplara ayrılacak. yerel basına göre askerler arasından da bir temsilci bulunacak.
kritik hafta
ülkenin yüksek mahkemesi, perşembe günü parlamentonun kendisinin anayasaya uygun olup olmadığı konusunda hüküm verecek. zira, bir alt mahkeme seçim sürecinde bazı partilerin bağımsız adaylarla yarışmasının anayasaya aykırı olabileceğini belirtmişti.
üst mahkemenin kararına göre parlamentonun dağıtılması ve yeni seçimlerin yapılması söz konusu olabilir. mahkeme, 16-17 haziran'da ikinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak ahmed şefik’le ilgili de karar verecek.
bu sene başında çıkan kanunlardan biri devrik lider hüsnü mübarek döneminde üst düzey görev yapmış yetkililerin cumhurbaşkanı adayı olmasına yasak getirmişti. muhammed dönemi başbakanlık yapan şefik’in adaylığı önce yasaklanmış, daha sonra kaldırılmış ve şefik’e seçim yolu açılmıştı.
bu durumda ya müslüman kardeşler’in adayı muhammed mursi, cumurbaşkanlığı seçiminde yalnız kalacak ya da seçimlerin ilk turu tekrarlanacak.
23-24 mayıs tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda muhammed mursi ve ahmed şefik en fazla oyu alan adaylar olarak ikinci tura katılmaya hak kazanmıştı.
ikinci turun 16-17 haziran’da yapılması planlanıyor.
Yorumlar