suriye devlet başkanı beşar esad'ı devirmek için iki yılı aşkın süredir mücadele eden muhalifler, yeni başkanları olarak ahmet carba'yı seçti. ancak suriye ulusal koalisyonu (suk) üyelerinden bazıları, carba'ya karşılık ayrılık resti çekti.
muaz el hatib'in geçtiğimiz mayıs ayında görevini bırakmasıyla yeni başkanlarını seçmek üzere istanbul'da perşembe günü toplanan muhalifler, cumartesi günü gerçekleşen seçimde suriye'nin kürt kenti kamışlı'da doğan ahmet carba'yı başkanlığa getirdi. muhalefetin liberal kesimini temsil eden mişel kilo'nun liderliğindeki 'demokratikler birliği' tarafından desteklenen carba, rakibi hasan sabbağ'ı üç oyla geride bırakarak ipi göğüsledi.
toplantının yapıldığı gönen otel'de bulunan al jazeera muhabiri osman kaytazoğlu, suudi arabistan destekli yeni liderin tüm kesimler tarafından kabul edilmediğini aktardı. kaytazoğlu, carba'nın daha geniş şekliyle fransa, ingiltere ve abd'nin destekleği kanadın adayı olarak seçime girdiğinin altını çiziyor.
kaytazoğlu'nun verdiği bilgiye göre, 30'a yakın üye organizasyonu istifa etmekle tehdit etti. bunlardan 12'si suriye içinden gelen temsilciler, koalisyon üyeleri çekilmek isteyenleri ikna etmeye çalışıyor. istifaları önlemek için, 19 kişilik siyasi komiteye daha fazla sabbağ'a yakın isimlerin alınması tartışılıyor.
rüşvet iddiaları
carba'ya karşı çıkan muhalifler eğitim seviyesi ve geçmişteki sabıkalarına vurgu yapıyor. suudi arabistan'ın arkasında durduğu carba için, riyad yönetiminin oy satın aldığı dedikoduları da yine otel koridorlarında dolaştı.
al jazeera muhabiri işıl sarıyüce, muhaliflerin önemli yüzleri arasındaki burhan galyun ve george sabra'nın seçim sonucuyla büyük hayal kırıklığına uğrayan isimlerin başında geldiğini bildirdi.
hafız esad döneminde hapis yattı
beyrut üniversitesi'nde hukuk okuyan carba, hafız esad döneminin yaşandığı 1990'larda birkaç yıl hapis yattı. carba, suk bünyesine kasım 2012'de katıldı.
suk, dördüncü gününe giren toplantıda, cenevre’de yapılması planlanan uluslararası suriye toplantısına katılıp katılmamayı konusunda herhangi bir karar vermiş değil.
hums'a bombardıman
istanbul'da bu gelişmeler yaşanırken, suriye topraklarında şiddet devam ediyor. rejime bağlı savaş uçakları, ülkenin kuzeyindeki hums kentini bombaladı. hizbullah destekli ordu birlikleri ise, aylardır kuşatma altındaki kenti karadan geçirmeye çalışıyor.
suriye insan hakları örgütü, lübnan sınırındaki kentte insani durumun kötü olduğunu, ilaç ve gıda sıkıntısı çekildiğini duyurdu.
al jazeera'den işıl sarıyüce, muhaliflerin cenevre konferansı konusundaki kırmızı çizgilerinin hums kenti olduğunu aktarmıştı. muhalifler, geçtiğimiz mayıs ayı sonunda hums'taki kuşatma kalkmadığı için cenevre konferansı'nı boykot ettiklerini duyurmuştu.
suriye ordusu, bir buçuk aylık kuşatmanın ardından hums'un ilçesi kuseyr'i ele geçirmişti. ordu, kuseyr’i kontrol etmesinin ardından hums’a yöneldi. hums'ta ordu ve muhaliflerin çatışmaları arasında yüzlerce sivil sıkışıp kaldı. kentte insani durum her geçen gün kötüye gidiyor.
son olarak bm genel sekreteri ban ki moon da hums’ta sıkışan 2 bin 500 sivilin acil olarak tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti.

kuseyr’e göre daha büyük olan hums’ta kuseyr’dekinden çok daha fazla muhalif savaşçı bulunuyor. rejim ise daha önceki çatışmalarda görülmeyen modern tankları hums'un kenar mahallelerinde konuşlandırıyor.
ülkenin kuzey ve güney bağlantısını tutan söz konusu kent, muhalifler için çok önemli. kuseyr'den sonra burası da düşerse muhaliflerin silahlı gücü büyük oranda ikiye bölünecek.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. muhalifler bünyesinde farklı görüşlere sahip birçok grup bulunuyor.
bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, 100 bine yaklaştığını açıklamıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar