İsrail - Filistin sorunu

Netanyahu’dan yerleşimcilere darbe

Batı Şeria’da İsrail güvenlik güçleri ile yasadışı Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesinden yana olan İsrailliler çatıştı, 8 kişi yaralandı.

İsrail, göç eden Yahudileri işgal ettiği Filistin topraklarında yasa dışı olarak inşa ettiği yerleşim bölgelerine yerleştiriyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

israil güvenlik güçlerinin batı şeria’nın kuzeyindeki yitzhar bölgesi yakınlarında beş izinsiz yapıyı yıkması üzerine güvenlik güçleri ile yerleşimciler arasında çatışma çıktı.

afp’ye konuşan polis sözcüsü luba samri onlarca yerleşimcinin yıkımdan sonra güvenlik güçlerine taş atmaya başladığını, altı sınır polisinin yaralandığını söyledi.

samri polisin göstericilere müdahale ettiğini, çıkan çatışmalarda iki yerleşimcinin yaralandığını ekledi.

savunma bakanı moşe yalon, güvenlik güçlerine karşı şiddet olaylarının tekrarlanması durumunda en sert şekilde müdahale edileceği uyarısında bulundu.

yalon “orduya, sınır polisine ya da polise el kaldırmalarına izin veremeyiz” dedi.

israil başbakanı binyamin netanyahu da 8 nisan salı günü yasadışı yerleşimleri savunan yahudilere karşı sert müdahale emri vermişti.

yitzhar aşırılık yanlısı yahudilerin yoğun olduğu bir bölge. geçen yıl bölgede yaşayan bir israillinin, bir filistinli tarafından bıçaklanarak öldürülmesinden sonra gerilim daha da arttı. 

israilli insan hakları örgütü yesh din, bölgedeki aşırılığın artmasından güvenlik güçlerini sorumlu tutuyor. örgüt, güvenlik güçlerinin filistinlilere müdahalede zayıf kalarak bölgede bir ‘canavar’ yarattıklarını söylüyor.

müzakereler tehlikede

israil, batı şeria’da hükümetten izinsiz inşa edilen yerleşimlerden bir kısmını yıktı ancak bölgede hâlâ izinsiz yaklaşık 100 bina bulunuyor.

uluslararası kamuoyu işgal altındaki filistin topraklarında inşa edilen izinli ya da izinsiz tüm yerleşimlerin yasadışı olduğunu kabul ediyor. 

abd dışişleri bakanı john kerry, 8 nisan salı günü yaptığı açıklamada israil'in batı şeria'daki yahudi yerleşimlerini ilerletmesi ve filistinli mahkumları serbest bırakmaması nedeniyle, kendi aracılığında yürütülen israil - filistin müzakerelerinin hız kestiğini söyledi. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;