Ortadoğu

Şam'a karşı seçenekler masada

Batılı ülkeler kimyasal silah iddiasına karşı hangi adımın atılacağını görüşüyor, İngiltere BM kararı olmadan askeri müdahalede bulunabileceklerini savundu.

Konular: Suriye, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Telefon trafiği

Ankara bekleyecek

Esad konuştu

Şam'da aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi aynı anda hayatını kaybetmişti. [AFP]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye'nin 21 ağustos tarihinde kimyasal silah kullanarak yüzlerce kişiyi öldürdüğü yönündeki iddialar sonucu başlayan süreçte, şam rejimine karşı nasıl bir karşılık verileceği tartışılıyor. daha önce birçok kez bm güvenlik konseyi'nde rusya ve çin'in vetosuna takılan müdahale önerileri yeniden gündeme geldi, ingiltere dışişleri bakanı william hague bm'den bir karar çıkmadan askeri operasyon için harekete geçilebileceğini söyledi. rusya'nın abd yönetimini uyardığı saatlerde açıklama yapan suriye devlet başkanı beşar esad ise müdahalenin başarısızlıkla sonuçlanacağını belirterek batılı ülkelere gözdağı verdi.
 
bbc'nin radyo kanalına röportaj veren ingiltere dışişleri bakanı hague, bm güvenlik konseyi'nin sorumluluklarını üstlenmediğini belirterek uluslararası örgütün oybirliğiyle desteği olmaksızın tepki verileceğini savundu. hague göre, şam rejimine karşı diplomatik baskılardan sonuç alınamadı ve atılacak operasyonel bir adım uluslararası hukuka uygun olacak.

fransa dışişleri bakanı laurent fabius da, esad yönetiminin uluslararası hukukla alay ettiğini vurgulayarak "zaman, güçlü bir tepki verme zamanıdır" dedi. esad yönetimine karşı tüm ihtimallerin masada olduğuna değinen fabius, birkaç gün içinde nasıl bir tepki verileceğinin ortaya çıkacağını aktardı.
 
almanya'dan yapılan açıklamada ise, kimyasal gaz kullanıldığı yönünde herhangi bir şüphenin bulunmadığı ifade edildi. berlin yönetiminin sözcüsü steffen seibert, saldırının cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.
 
washington inceliyor
 
abd başkanı barack obama, şam'a verilebilecek yanıtı pazar gecesi fransa lideri francois hollande ile görüştü. seçenekleri değerlendiren washington yönetimi adına açıklama yapan savunma bakanı chuck hagel, endonezya'da gerçekleşen basın toplantısında bütün opsiyonları incelediklerini belirterek "müttefiklerimiz ve uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz" dedi.
 
abd'nin doğu akdeniz'e takviye askeri birlikler gönderdiği de geçtiğimiz hafta medyaya yansımıştı.
 
obama, 2012 yılı içerisinde yaptığı bir açıklamada, kimyasal silah kullanılmasının kırmızı çizgi olduğunu ilan etmişti.
 
ankara koalisyona hazır
 
türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ise, milliyet gazetesine verdiği demeçte, ankara yönetiminin bm kararı olmaksızın meydana gelecek askeri bir koalisyonda yer alacağını açıkladı. ancak, ankara bm müfettişlerinin suriye raporunu bekleyecek.
 
moskova'dan batı'ya çağrı
 
şam rejiminin yanında yer alan rusya'nın dışişleri bakanı sergey lavrov, abd'li mevkidaşı john kerry ile telefon görüşmesi yaptı. görüşmeyi internet sitesine koyduğu açıklamayla duyuran rusya dışişleri bakanlığı, abd ve müttefiklerinin askeri operasyondan kaçınmasını istedi.
 
muhtemel bir müdahalenin orta doğu'da tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini kerry'ye ileten lavrov, tahriklere kapılmamasını talep ettiği washington'a endişelerini iletti.
 
moskova yönetimi, suriye topraklarında kimyasal silah kanıtı araştıran bm heyetinin hazırlayacağı raporun beklenmesi gerektiğini savunuyor.
 
esad'dan vietnam benzetmesi
 
suriye devlet başkanı esad ise, ülkesine karşı gerçekleşecek bir saldırının başarısız olacağını söyledi. kimyasal silah iddialarından sonra ilk demecini rus izvestia gazetesine veren esad, abd önderliğindeki ülkelerin bir operasyona girişmesi halinde vietnam'dan bugüne birçok savaşta olduğu gibi müttefiklerin hüsran yaşayacağını savundu.
ülke topraklarında kimyasal silah kullanımını reddeden ve haberleri saçmalık olarak niteleyen esad, batılı devletlerin kuklası haline gelmeyeceklerini vurguladı.
 
esad'ın hedefinde türkiye de vardı. ankara yönetimine 'teröristlerin sponsoru' suçlamasını yönelten suriye lideri, türkiye'nin oynadığı rolde tek sorumlunun başbakan recep tayyip erdoğan olduğunu söyledi.
 

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. muhalifler bünyesinde farklı görüşlere sahip birçok grup bulunuyor.

bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, 100 bine yaklaştığını açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;