Ortadoğu
Şam’dan Ban’a suçlama
Suriye devlet medyası, gerçekleşen bir saldırıdan yönetimi sorumlu tutan BM Genel Sekreteri’ni ‘teröre destek vermekle’ itham etti.
Haberin Öne Çıkanları
Ban'a tepki
'Önyargılı' suçlaması
Saldırıda 9 kişi ölmüştü
muhaliflerle ordu arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye’de hükümet, bm genel sekreteri ban ki-moon’u, önyargılı davranmakla ve ‘ülkedeki terörizme destek vermekle’ suçladı. açıklama, ban’ın pazar günü başkent şam’da meydana gelen ve dokuz kişinin öldüğü saldırılardan dolayı hükümeti suçlaması sonrasında geldi.
devlete ait tişrin gazetesinin cumartesi günü yayımladığı başyazıda, ban’ın muhaliflerin ülkede ortaya çıkardığı şiddeti tartışmayı reddettiği ve suriye hükümetine karşı ‘acımasız’ suçlamalarda bulunduğu ifade edildi.
yazıda, “(ban) bu grupların daha fazla suç işlemesini ve terörist faaliyette bulunmasını destekliyor. (bu faaliyetlerin) bedelini, suriye vatandaşı, hayatı, kanı ve güvenliğiyle ödüyor” ifadeleri kullanıldı.
yine devlete ait el thavra da, ‘grupları ve kişilerin’, bm-arap birliği suriye temsilcisi kofi annan’ın suriye’deki şiddeti durdurmaya yönelik planının ‘başarısızlığa uğradığını’ açıkladığını ve bu çevreler için ‘alternatifin kan olduğunu’ belirtti.
devlet medyası, cuma günü suriye’nin başkenti şam’da düzenlenen bir intihar saldırısında en az dokuz kişi öldüğünü, onlarcasının da yaralandığını duyurmuştu.
ban'ın sözcüsü, bm genel sekreteri'nin, suriye yönetiminden, askerlerini ve ağır silahlarını, annan'on planı çerçevesinde söz verdiği gibi ülkedeki yerleşim yerlerinden derhal geri çekmesini istediğini duyurmuştu.sözcu ban'ın, verilen sözlere rağmen devam eden şiddetten 'son derece rahatsız olduğunu' söylemişti.
muhalifler, hükümeti suçladı
ülkedeki muhaliflerin ana girişimi konumunda bulunan suriye ulusal konseyi, şam’ın el-midan bölgesinde meydana gelen olayı kınayarak, saldırıdan hükümeti sorumlu tutmuştu.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişinin öldüğü ifade ediliyor.
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
annan mart ayında, suriye’deki şiddeti durdurmak için altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı kabul ettiğini açıklayan şam yönetimi, operasyonların durdurduğunu açıklasa da, ülkenin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitme kararı almıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar