ABD

'Siyah genci öldüren polisin kimliği açıklandı'

Ferguson kenti Emniyet Müdürü, Missouri eyaletinde polis kurşunuyla ölen şüpheli siyah genci vuran polis memurunun adını altı gün sonra açıkladı. Polisin orantısız güç kullandığı eleştirileri artıyor.

Konular: ABD
Ferguson'daki dükkan soygunu esnasında çekilen güvenlik kamerası görüntüleri yayınlandı. [Fotoğraf: Reuters]

missouri eyaletinin ferguson kentinde afro-amerikan genç michael brown'ı öldüren polisin kimliğini açıkladı. ferguson emniyet müdürü thomas jackson, darren wilson adlı polisin genci öldürdüğünü söyledi. gencin vurulmasının ardından kentte yaşanan gerginlik nedeniyle, polis memurunun ismi olaydan altı gün sonra açıklandı.

ferguson polisi, silahsız brown'un öldürülmeden önce hırsızlık şüphelisi olduğunu açıkladı. cumartesi günü bir dükkanda soygun olduğu ihbarı üzerine şüphelinin eşgaline uyan michael brown'u yolda gören polis memuru, açıklamaya göre üç dakika sonra siyah genci vurdu.

polisin ifadesine göre, siyah genç kendisine silah çekmek üzere hamle yaptı. ancak ölen gencin üzerinden silah çıkmadı. başka görgü tanıkları da, brown'un kendisini gözaltına almaya çalışan polis memurundan kurtulmaya çalıştığını söyledi. olayın ardından kentte günler süren protestolar yaşandı.

 

Protestoların büyümesi üzerine Ferguson'a özel birlikler konuşlandırıldı.
[[Fotoğraf: REUTERS]]

abd başkanı barack obama, olayı bağımsız bir şekilde soruşturması için yerel yetkililere talimat vermiş, "artık barış zamanı" çağrısı yapmıştı.  ancak 'sükunet çağrıları' da olayları tam olarak yatıştırmadı. 

hafta sonunda öfkeli tepkilerin yatışmasının ardından polis, protestocularla bir araya gelerek diyalog kurdu. göstericiler de kentteki ırk ayrımcılığına dikkat çekti. 53 kişilik emniyet teşlikatında sadece üç siyah amerikalının çalıştığına işaret eden protestocular, nüfusun üçte ikisinin siyahlardan oluştuğunu vurguladı. 

new york merkezli insan hakları izleme örgütü (hrw) de gencin polis tarafından öldürülmesini ve bu olaya yönelik protestoların şiddetle bastırılmasını eleştirdi. hrw, iki gazeteciyi protestoları çekerken gözaltına alan polisin barışçıl göstericileri ve gazetecileri sindirme taktikleri kullandığını belirtti.

'orantısız güç kullanıldı'

örgütten alba morales'in yaptığı açıklamada, gösterilere müdahale eden polisin 'orantısız güç kullandığı’ söylendi:

"ferguson polisi, michael brown'u öldürülmesini barışçıl şekilde protesto edenlere karşı orantısız güç kullanarak sorunları ağırlaştırıyor. polis, barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğüne ilişkin temel hakları desteklemeli." 

michael brown'ın ölümüyle ilgili ’detaylı ve kapsamlı bir soruşturma’ çağrısında bulunan morales, polisin ulaştığı bilgileri de kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;