Ortadoğu
SMDK yeni üyelerle genişledi
Liberal kanattan, Özgür Suriye Ordusu'ndan ve aktivistlerden 43 kişi Suriyeli muhaliflerin çatı örgütüne katılacak.
Haberin Öne Çıkanları
İstanbul'da açıklandı
Toplam üye sayısı 114
Başkan seçimi ertelendi

istanbul'daki genel kurul toplantısı sekiz gün süren suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) genişleme kararı aldı. suriyeli muhaliflerin çatı örgütü, 43 yeni üyenin daha koalisyona katılacağını açıkladı.
smdk'nın uzun tartışmaların ardından perşembe akşamı aldığı karar uyarınca muhaliflerin askeri kanadı olan özgür suriye ordusu'nun (öso) siyasi kolundan 15, liberal muhalif mişel kilo'nun suriye demokratlar birliği ile ülke içindeki devrim hareketi'nden 14'er üye örgüte alınacak.
devrim hareketi'nin ve öso'nun smdk'ya göndereceği kişiler önümüzdeki günlerde belli olacak.
smdk pazar günü de sekiz yeni üyeyi kabul etmişti. istanbul'daki toplantıyı izleyen al jazeera ekibinden osman kaytazoğlu, bu üyelerden beşinin de suriye demokratlar birliği'ne mensup olduğunu aktardı.
alınan son karar sonrası ise smdk'daki üye sayısı 114'e yükseldi.
suriyeli muhaliflerin çatı örgütünün yeni yönetim kurulunun ve başkanının da belirlenmesi bekleniyordu. ancak bu seçimlerin 12 haziran'a ertelendiği açıklandı.
smdk'nın geçici başkanı george sabra yeni üyelerin katılımıyla ilgili yaptığı açıklamada, "artık koalisyon içinde aktivistler, askeri birimler ve çeşitli siyasi gruplar temsil ediliyor. koalisyonun yenilendiğini söyleyebiliriz" dedi.
'görüşmeler çetin geçti'
mişel kilo ise toplantının farklı siyasi grupların uzlaşması ile olumlu sonuçlandığını ancak görüşmelerin çetin geçtiğini söyledi. koalisyon içindeki tüm grupların suriye'nin iyiliği için çalıştığına ancak farklı siyasi görüşlere sahip olduğuna işaret eden kilo, "inanıyorum ki suriye'nin ulusal hareketi olarak, islami, demokratik ve milli bir birlik olarak yeni bir sayfa açacağız" diye konuştu.
smdk daha önce, abd ve rusya'nın girişimiyle, suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması amacıyla haziran ayında yapılması planlanan cenevre konferansı'na katılmayacağını açıklamıştı.
sabra, uluslararası toplum kuseyr'de iran ve hizbullah desteğiyle devam eden operasyonun son bulması için müdahale edene kadar, muhalefetin cenevre'ye gitmemekte kararlı olduğunu söylemişti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan hayatını kaybetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar