Somali'de kıtlık
Somali'de yardımlara yasak
Yüzbinlerce insanın açlıkla mücadele ettiği ülkedeki silahlı Eş Şebab örgütü, uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmalarını yasakladığını duyurdu.
Konular:
Afrika
Haberin Öne Çıkanları
Bürolar basıldı
UNICEF'ten açıklama
Açlık felaketi

somali'de faaliyet gösteren el kaide bağlantılı silahlı eş şebab örgütü, ülkedeki tüm uluslararası yardım kuruluşlarının somali'de yardım faaliyetlerini sürdürmesine yasak getirdi.
örgütten yapılan açıklamada, başta birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği (bmmyk), dünya sağlık örgütü (dsö), birleşmiş milletler çocuk fonu (unicef) ile norveç ve danimarka mülteci konseyleri de dahil olmak üzere tüm uluslararası yardım kuruluşlarının somali'de faaliyet göstermesinin yasaklandığı duyuruldu.
örgüt kararın, söz konusu yardım kuruluşlarının ‘ahlaksızca ve caiz olmayan bir şekilde’ davrandığı için alındığı belirtti.
açıklamada yapıldığı sırada ülkenin güney ve iç kesimlerindeki bazı yardım kuruluşu büroları örgüt üyeleri tarafından ele geçirilmeye ve yağmalanmaya başlamıştı. dsö'nün somali'deki yetkilisi pieter sesloovere de, baidoa ve vacid kasabalarındaki dsö ve unicef bürolarına saldırılar düzenlendiğini doğruladı.
'kaygı verici'
unicef merkezinden yapılan açıklamada ise somali’deki yardım faaliyetlerinin engellenme girişiminin kaygı verici olduğu dile getirildi. unicef sözcüsü marixie mercado, baidoa kasabasındaki büronun eş şebab tarafından işgal edildiğini kaydederek, görevli personelden burayı terk etmelerinin istendiğini söyledi. mercado, yaşanan gelişmerlin unicef’in insani operasyonlarına olumsuz etkisinden kaygı duyduklarını belirtti.
eş şebab’ın getirdiği yasak açlık ve yoksullukla mücadele eden, dış yardımlara muhtaç yüzbinlerce somali’nin durumu daha da zora soktu.
afrika boynuzunda yer alan ülke, özellikle geçtiğimiz yaz yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalmış, çoğunluğu çocuk on binlerce kişi hayatını kaybetmişti. kıtlıktan kaçan somalililer, başta kenya olmak üzere komşu ülkelerdeki mülteci kamplarına sığınmak zorunda kalmıştı. bm’nin verilerine göre ülkede halen 250 bin insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya.
kaynak: ajanslar
Yorumlar