Mısır Seçimleri

Tahrir'de gösterilere devam

Mısır'da en az 33 kişinin öldüğü çatışmalar sonrası hükümet istifasını Yüksek Askeri Konsey'e sundu. Protestocular kitlesel eylem hazırlığında.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Askerler protesto ediliyor

Adalet Bakanlığı'na çağrı

Kampanyalar durdu

Polis gözyaşı bombası ve plastik mermiyle göstericilere müdahale ederken, protestocular söktükleri kaldırım taşlarını polise attı. [Reuters]

mısır’da şubat ayında devlet başkanı hüsnü mübarek’in protesto gösterileri sonrası yönetimi bırakmak zorunda kalmasının ardından kurulan geçiş hükümeti istifa etti. başbakan essam şerif, istifasını yüksek askeri konsey'e sundu. konsey ise henüz istifayı onaylamadı.

göstericiler ise hükümetin istifasına karşın salı günü askeri konsey’in yönetimi sivillere devretmesi için yapılan gösterilerin devamı niteliğinde bir kitlesel protesto için çağrı yaptı. yerel saatle 14.00’te tahrir meydanı’nda yapılacak gösterilere hüsnü mübarek’i deviren hareketin öncülerinden gençlik koalisyonu ve 6 nisan hareketi de katılacak.

müslüman kardeşler hareketinin siyasi kanadı özgürlük ve adalet partisi yayınladığı bildiride gösterilere katılmayacağını açıklayarak eylemlerin devam etmesinin daha fazla çatışmaya ve tıkanıklığa yol açabileceğini kaydetti. parti bildiride ayrılıkçı hareketleri körüklediğini öne sürdüğü içişleri bakanlığını eleştiridi.

yüksek askeri konsey ise cuma gününden beri devam eden şiddet olaylarının soruşturulması için adalaet bakanlığı’na çağrıda bulundu. konsey tüm siyasi partileri, mevcut krizi ağırlaştıran nedenleri görüşmek ve mümkün olan en kısa sürede krizden çıkmanın yollarını değerlendirmek için diyaloğa çağırdı. konsey ayrıca vatandaşları da, sükuneti sağlamaya ve demokratik bir rejimi kurmayı hedefleyen yeni siyasi süreç boyunca istikrar ortamı yaratmaya davet etti.

'generallerin devri bitmeli'

mısır'da yüksek askeri konsey'in iktidarı sivillere devretmekte geç kalmasını ve yeni anayasada sivil hükümet üzerindeki etkisini korumak için çalışmalar yürütmesini protesto eden binlerce gösterici başkent kahire'deki tahrir meydanı’nda cuma gününden beri eylemler düzenliyor. sağlık bakanlığının açıklamasına göre olaylarda şu ana kadar en az 33 kişi hayatını kaybetti, 1500 kişiyse yaralandı.

Gönüllüler tedavi ediyor

tahrir meydanı’nda kurulan seyyar hastanelerde tıp öğrencileri göstericileri gönüllü olarak tedavi ediyor. hastanelerin etrafında gönüllüler insan zinciri oluşturarak yaralılardan başkasının girişine engel oluyor. en sık görülen vakalar ise gözyaşı bombasından etkilenenler, göz ve başlarından yaralananlar. ağır vakalar için hastaneden ambulans çağırılıyor.

hafta sonu göstericilere sert şekilde müdahale eden askerin, orantısız güç kullandığı ifade edilmişti. askeri polis, göstericilerin çadırlarını yıkarak kurdukları kampı dağıtmış, eşyalarını ateşe vermişti. ancak göstericilerin sayısının artmasıyla pazar günü polis meydandan uzaklaştırılmış, çatışmalar ara sokaklara ve meydana çıkan caddelere kaymıştı. pazartesi günü ise polisin göstericilerin meydanın girişinde kurduğu barikatları aşmaya çalışmasıyla meydanda çatışmalar yeniden artmıştı.  

al jazeera’nın kahire’deki muhabiri sherine tadros göstericilerein “generallerin devri bitmeli” şeklinde sloganlar attığını aktardı. başkentteki tahrir meydanı, ocak ayında başlayan ve hüsnü mübarek’in 30 yıllık iktidarının devrilmesine kadar devam eden süreçte gösterilerin merkezi olmuştu.

çatışmalar sırasında polis gözyaşı bombası ve plastik mermiyle göstericilere müdahale ederken, protestocular söktükleri kaldırım taşlarını polise atarak karşılık vermişti. yetkililer ise askerlerin göstericileri hedef almadığını yalnızca içişleri bakanlığı’nın emriyle hükümet binalarını korumaya çalıştığını söyledi.

askeri konsey, olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirmiş ve sivil yönetime geçişte yol haritasına bağlı kalacağını yinelemişti.

seçime geri sayım

mısır halkı 28 kasım’dan itibaren sandık başına giderek yeni parlamentoyu seçecek ancak seçilmiş parlamenterler başkanlık seçimine kadar askeri konsey’le birlikte görev yapacak. başkanlık seçiminin ise en erken 2012 sonunda yapılması bekleniyor.

göstericiler ise sivil yönetime daha hızlı geçilmesini talep ediyor. protestocuların seçimlerin yapılmasını istediği tarih ise nisan 2012. göstericiler mübarek rejiminden kalan siyasetçilerin seçimlerin ardından yeniden ülkede etkin olmasından da endişe ediyor.

yüksek askeri konsey endişeleri gidermek için pazartesi günü yolsuzluktan suçlu bulunan kimsenin siyasette yer alamayacağını açıkladı. ancak bu da göstericileri rahatlatmaya yetmedi. pazartesi günü yapılması planlanan ve  seçim sürecinin ne şekilde işleyeceğinin konuşulacağı basın toplantısını ertelemiş olması da bu kaygıları destekledi.

ülkede birçok siyasi parti ve bağımsız aday seçim süreciyle ilgili kaygılarından dolayı kampanyalarını durdurma kararı aldı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;