Mısır'da Mursi Dönemi
Tahrir'de yüksek gerilim
Mısır'da yetkilerini genişleten Cumhurbaşkanı Mursi'nin protesto edildiği gösteriye polis müdahale etti. Çıkan olaylarda bir kişi öldü.
Haberin Öne Çıkanları
Yüzlerce yaralı
İskenderiye'de baskın
Çözüm arayışı

mısır'da, muhalif grupların, cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin yetkilerini büyük ölçüde arttıran kararnameye tepkileri büyüyor. başkent kahire'deki tahrir meydanı’nda mursi ve müslüman kardeşler’in protesto edildiği gösteriye yaklaşık 200 bin kişi katıldı.
polisin salı akşamı düzenlenen gösteriye sert müdahalesi sonucu bir kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.
mursi’nin göreve gelişinden bu yana organize edilen en büyük çaplı gösteride polis, protestoculara gözyaşartıcı gazla müdahale etti. arbede sırasında kalp krizi geçiren bir gösterici yaşamını yitirdi.
mısır'da, kahire dışında başka kentlerde de mursi karşıtlarının gösterisi vardı. iskenderiye’de muhalif göstericiler, mursi’yi destekleyen müslüman kardeşler hareketinin ofisini bastı.
başbakan hişam kandil'in liderliğinde çarşamba günü toplanacak bakanlar kurulu da, ülkede yaşanan soın gelişmeleri değerlendirecek.
22 kasım'da yayımlanan kararnamenin ülkede tepki çekmesinin ardından, mursi’nin, kendisine verilen yeni yetkilerin sınırlı olduğuna ilişkin açıklamaları da tansiyonu düşürmeye yetmemişti.
mursi'nin kararlarının yargı denetimi dışına çıkarılmasını da öngören kararnameyi protesto etmek için geçtiğimiz günlerde başkent kahire’nin merkezindeki tahrir meydanı’nda düzenlenen gösterilerde, yine polisle eylemciler çatışmış ve ölenler olmuştu.
müslüman kardeşler de salı günü için 'milyonluk gösteri' planlamış, ancak tansiyonun daha fazla yükselmesini engellemek amacıyla bu girişimden vazgeçmişti.
hareket, mursi'nin kararnamesinin, eski rejimle 'derin bağları' olan yargıya karşı devrimin kazanımlarını korumak için şart olduğunu öne sürüyor.
‘kararname yumuşatıldı’
al jazeera’ye konuşan, mursi’nin de koltuğa oturmadan önce dahil olduğu müslüman kardeşler hareketi yetkililerinden eşref abdulgaffar’a göre, mursi ve yargıçların görüşmesinden sonra, cumhurbaşkanı’nın yayımladığı hiçbir anayasal deklarasyon, yasa ve kararnamenin herhangi bir kişi ya da siyasi/resmi kurum tarafından iptal edilememesi veya temyize gönderilememesine yönelik ikinci madde yumuşatıldı.
açıklamada söz konusu maddenin, ‘ülkenin egemenliği söz konusu olduğunda’, savaş, iç çatışma, 'ülkenin bütünlüğünü tehdit eden unsurlar ve terör' durumlarında uygulanabileceği ifade edilmişti.
geçtiğimiz hafta kararnamenin yayımlanmasının ardından üst düzey yargı yetkilileri, eylemin 'yargı bağımsızlığına müdahale' anlamına geldiğini açıklamış ve hukuk alanında çalışan memurlara grev çağrısı yapmıştı.
konsey cumartesi günü yaptığı açıklamada, kararların yargıya yönelik ‘eşi görülmemiş bir saldırı' olduğu belirtmişti.
pazar ve pazartesi günleri başkent kahire ve çok sayıda kentte bazı yargıçlar mahkemede görev yapmayı reddetmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar