Yemen
Yemen'de Husi karşıtı yeni oluşum
Yemen'de Şubat'ta başkenti Sana'daki yönetime el koyan Husilere karşı siyasi taraflar yeni bir blok oluşturdu. Blok Husilerin darbesinden bu yana kurulan en geniş oluşum.

yemen’de husi karşıtı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tek çatı altında birleşti. farklı görüşlere sahip gruplar “kurtuluş için ulusal blok” adında bir koalisyon kurdu. sana’da, farklı taraflar, ‘devleti kurtarmak ve siyasi kazanımlar elde etmek için şiddete karşı çıkmak’ amacıyla bir araya geldiğini belirtti.
yeni oluşumun deklare edildiği konferansa yedi parti katılırken bunların arasında müslüman kardeşler çizgisinde olan islah partisi, istifa eden hükümette yer alan nasiri halk birlik partisi, selefi reşad partisi ve inşa ve adalet partisi var. yeni oluşumun başkanı olarak parlamenter abdülaziz cebbari seçildi.
al jazeera yemen muhabiri selam hindavi, bu adımın cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi’nin meşruiyetini pekiştirmeye yönelik olduğunu söyledi. hindavi, yeni oluşumun ülkede yürütülecek her hangi bir diyalog görüşmenin “ulusal diyalog” kararlarına dayalı ve körfez ülkeleri işbirliği konseyi’nin ortaya koyduğu girişimin çerçevesinde olması gerektiğinin altına çizdiğini aktardı.
husi darbesinin ardından yemen
uzun süredir siyasi krizin yaşandığı yemen'de hükümet ve cumhurbaşkanı hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, ensarullah hareketi adıyla bilinen iran destekli şii husiler, 6 şubat'ta meclisi feshetmişti. husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından darbe olarak nitelendirilmişti.
söz konusu gelişmenin ardından suudi arabistan'ın yanı sıra türkiye, mısır, birleşik arap emirlikleri (bae), abd, fransa, ingiltere gibi çok sayıda ülke, sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.
bu süreçte husilerin başkent sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu hadi, 21 şubat'ta aden'e gitmiş ve burada cumhurbaşkanı sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "husilerin sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 eylül'den itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.
hadi daha sonra bm arabuluculuğundaki ulusal diyalog görüşmelerinin suudi arabistan'ın başkenti riyad'a taşınmasını istemişti ancak bu talep husiler tarafından reddedildi. böylelikle ihtilaflı tarafların arasındaki diyalog çıkmaza girdi.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar