PKK

YPG’nin Ankara saldırısını TAK üstlendi

Ankara’daki bombalı saldırıyı YPG’nin düzenlediğinin anlaşılmasının ardından, PKK bağlantılı TAK isimli örgüt, saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.

Ankara saldırısında 28 kişi yaşamını yitirdi. [Fotoğraf: AA]

ankara'daki bombalı saldırının failinin ypg üyesi salih necar olduğunun ortaya çıkmasından sonra, kendilerine ‘kürdistan özgürlük şahinleri’ (teyrêbazê azadiya kurdistan, tak) ismini veren bir grup saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.

başbakan ahmet davutoğlu, perşembe günü yaptığı açıklamada, salih necar adlı saldırganın kimliğinin ve bağlantılarının net biçimde tespit edildiğini açıkladı:

"şu anda failler konusu tümüyle aydınlanmış bulunmaktadır. kesin bir şekilde bu saldırının türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla ve suriye'den sızan ypg mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmış bulunmaktadır.”

başbakan davutoğlu, ypg'yi terör örgütü olarak görmeyen ülkelerle de, başta p5 üyeleri olmak üzere ellerindeki belgeleri paylaşacaklarını, bu yönde dışişleri bakanlığı’na talimat verdiğini söyledi; "elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar, bölücü terör örgütü, bunlar nerede... bu detayları vermiyorum ama bizce malumdur ve bütün ülkelere de bu bilgiler aktarılacaktır” dedi.

ilişkilere ypg kıskacı

türkiye – abd ilişkilerini yoğun biçimde ypg kıskacına sokan saldırı sonrası, ypg’yi terör örgütü olarak görmediklerini ve desteklemeyi sürdüreceklerini söyleyen abd yönetimi zor durumda kalmıştı.

saldırının ypg değil tak tarafından yapıldığı açıklaması tam da bu aşamada geldi. tak, saldırının 26 yaşındaki vanlı üyesi abdulbaki sönmez tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. örgüt saldırıyı, "cumhurbaşkanı erdoğan'ın uluslararası güçleri kürtlere karşı manipüle eden politikaları" ve "cizre'deki durum" nedeniyle gerçekleştirdiklerini savundu.

örgüt, sabih gökçen havalimanı'na düzenlenen saldırıyı da üstlenmişti.

‘kerry’den ypg güvenilmez açıklaması’

abd’li mevkidaşı john kerry ile görüşen dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, kerry’nin kendisine ypg’nin güvenilmez olduğunu söylediğini aktarmıştı:

“kendisinin de ypg’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. sonuçta amerika’dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir.”

erdoğan - obama görüşmesi

abd başkanı barack obama, cumhurbaşkanı erdoğan'ı arayarak ankara saldırısı nedeniyle başsağlığı ve yaralılara şifa diledi. cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre, ypg'nin ve rejimin ilerleyişinin kaygı verici olduğunu söyleyen abd başkanı, "işid ile mücadelemize darbe vuran eylemlere son verilmeli" ifadesini kullandı. görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.

abd’nin ypg açıklamaları

abd dışişleri bakanlığı sözcü yardımcısı marie harf, ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te de  pyd’nin silahlı kanadı ypg’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti. 

türkiye, ankara’daki saldırıda ypg bağlantısına dair bilgileri amerikan büyükelçisiyle paylaşmış ancak amerikan dışişleri sözcüsü john kirby, bundan sonra yaptığı açıklamada  "[ankara'daki saldırıda] sorumlunun kim olduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz. bu bizim için halen ucu açık bir soru’ demişti.

sözcü aynı basın toplantısında ypg mensuplarını  “işid’e karşı savaşan en güçlü grup” ve “cesur kürt savaşçılar” diye nitelendirmişti.

kaynak: al jazeera, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;