Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'da seçim tarihi belli oldu

Atina, ülkede 17 Haziran'da yeniden seçime gidileceğini, geçici hükümetin başında ise Yargıtay Başkanı Piknamenos'un olacağını açıkladı.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Uzlaşma sağlanamadı

Hükümet kurulamadı

Sorun ekonomik

Yunanistan'da hükümetin kurulamamasındaki en önemli etken, ekonomik krize teepki gösteren seçmenin tercihi. [Reuters]

yunanistan'da 6 mayıs'ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümet kurma pazarlıklarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine yeni seçim tarihi belli oldu. yunan halkı, 17 haziran'da yeniden sandığa gidecek. 

yunan haber ajansı amna, kararın cumhurbaşkanı karolos papulyas başkanlığında düzenlenen liderler toplantısında alındığını duyurdu.

seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin başına da 67 yaşındaki yargıtay başkanı panayotis piknamenos'un getirilmesinin karara bağlandığını belirtildi. 

cumhurbaşkanı karolos papulyas'la yaptığı görüşmenin ardından konuşma yapan pikramenos, yunanistan'ın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, yeni bir hükümete düzenli bir geçişin güvence altına alınması gerektiğini söyledi. papulyas ise yunanistan için yeniden doğuş döneminin başlamasını ümit ettiğini dile getirdi. 

yerel kaynaklar, emekli eski kara kuvvetleri komutanı frangos frangulis'in savunma bakanı, maliye bakanı yardımcısı filipos şahinidis'in de maliye bakanı olarak adlarının geçtiğini duyurdu.

hükümet, çarşamba günü yerel saatle 20:00'de yemin ederek göreve başlayacak. 6 mayıs seçimlerinde belirlenen meclis ise cuma günü milletvekillerinin yemin töreninin ardından feshedilecek. 

denemeler sonuçsuz kaldı

genel seçimlerde, sandıktan birinci parti olarak muhafazakâr yeni demokrasi partisi  (nd) çıkmıştı. tek başına hükümeti kurucak çoğunluğu sağlayamayan partinin ardından en fazla oyu radikal sol ittifak (syriza) ve üçüncü olarak da sosyalist pasok partisi almıştı.

seçimlerin ardından cumhurbaşkanı karolos papulyas hükümeti kurma görevini ilk olarak muhafazakar yeni demokrasi partisi'nin genel başkanı antonis samaras'a, ardından da radikal sol ittifak'ın lideri alexis tsipras'a ve son olarak da sosyalist pasok'un lideri evangelos venizelos'a vermiş, üç liderin de çabaları sonuçsuz kalmıştı.

sorun ekonomik 

yunanistan'da hükümetin kurulamamasındaki en önemli etken, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin seçmenin oy tercihini tamamen etkilemiş olması. 

ülke, seçimlere gitmeden önce eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos liderliğinde nd ve pasok arasında kurulan bir birlik hükümeti tarafından yönetiliyordu.

2011 yılının eylül ayında, prensipte üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk son paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyon euroluk bir paket kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştu. 

son iki yıldır taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamayan atina’nın ikinci kurtarma paketindeki başarısı, izlenecek ekonomik programı hazırlayan ab komisyonu, ecb ve imf yetkilileri tarafından bile sorgulanıyor.

yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.

6 mayıs'ta düzenlenen seçimlerdeki oy dağılımı aşağıdaki gibiydi: 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;