Balkanlar

Zagreb üyelik imzası atıyor

Hırvatistan, 2013'te AB'ye girmek için Katılım Antlaşması imzalayacak.

Haberin Öne Çıkanları

Sona gelindi

10 yıllık süreç

Sırbistan'ın durumu belirsiz

Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, yolsuzluk iddiaları nedeniyle yoğun baskı altında kalmıştı.
Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, yolsuzluk iddiaları nedeniyle yoğun baskı altında kalmıştı. [Reuters]

Hak kazanan ikinci eski Yugoslavya ülkesi

hırvatistan ab üyelik müzakerelerine türkiye’yle aynı gün, 3 ekim 2005 tarihinde başlamıştı. bundan önceki süreç de göz önüne alındığında zagreb, 10 yıldan daha uzun bir üyelik süreci yaşadı. üyeliğinin kesinleşmesiyle, hırvatistan ab’ye katılan ikinci eski yugoslavya ülkesi olacak. daha önce slovenya birliğin bir parçası olarak kabul edilmişti.

avrupa birliği (ab) üyesi ülkeler, hırvatistan’ın temmuz 2013 itibarıyla bloğa katılımını sağlayacak katılım antlaşması’nı cuma günü ab zirvesi çerçevesinde imzalamayı planlıyor. brüksel’de akşam saatlerinde çalışma yemeğiyle başlayan toplantı, cuma günü yapılacak yoğun görüşmelerle sürecek.

zirvede uluslararası örgütün temellerini sarsan borç kriziyle ilgili mesai yapılacağı için, hırvatistan’ın üyeliği gündemde çok da ön sıralarda yer almıyor.

balkan ülkesi, blok bünyesinde genişleme karşıtı sesler daha gür yükselmeye başladığı bir dönemde üyeliğe hak kazandı. yine de, 4,3 milyon nüfusuyla avrupa birliği’nin yüzde 1’inden daha az sayıda vatandaş barındıran hırvatistan’ın ab ekonomisi üzerinde çok büyük bir etki yapması beklenmiyor.

ülkenin önümüzdeki 18 ay boyunca yoğun denetim altında olacağı belirtiliyor. ab bu çerçevede, yolsuzlukla mücadele adımlarının gereken hızda atıldığından emin olmak istiyor.

katılım antlaşması’nın, ab’nin yasama organları avrupa konseyi ve avrupa parlamentosu’na ek olarak, üye ülkelerin iç yasama organları tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. reformlarda yaşanacak bir gecikme, katılım antlaşması'nın üye ülkelerin parlamentolarında kabul edilmesini de geciktirebilir.

ab, hırvatistan’ın üyelik kriterlerine uyumdaki başarısının balkanlardaki üyelik adayları veya aday adaylarını cesaretlendireceğini umuyor.

öte yandan, başkent zagreb'de ülkenin ab üyeliğine karşı çıkan küçük gruplar protesto gösterileri düzenledi. 

aday ülkeler ve durumları


zagreb'de, ab karşıtı küçük gruplar gösteriler düzenledi. [reuters]

şu anda adaylık statüsünde olan dört ülke daha bulunuyor: makedonya, karadağ, izlanda ve türkiye.

sırbistan’ın adaylık statüsünün de brüksel’de cuma günü resmen açıklanabileceği belirtiliyor. belgrad ile kosova yönetimi arasında yaşanan sınır gerginliği yüzünden üye ülkelerden bazıları, zirve sırasında belgrad’ın adaylığının yoluna taş koyabilir.

karadağ’a üyelik müzakerelerine başlama tarihi verilip verilmeyeceği de zirve sırasında belirlenecek.

adaylardan makedonya’nın ise yunanistan’la isim sorununu çözmeden ab’ye üye olması mümkün görünmüyor. üsküp, anlaşmazlık nedeniyle hem kuzey atlantik antlaşması örgütü (nato) üyesi olamıyor, hem de gerekli kriterleri karşıladığı halde ab ile katılım müzakerelerine başlayamıyor.

türkiye’nin üyelik müzakereleri ise, gerek askıya alınan müzakere başlıkları, gerekse yavaşlayan reformlar nedeniyle pratik olarak donmuş durumda.

diğer taraftan arnavutluk ve bosna hersek, siyasi reformları başlatarak ab’nin radarına girmek isteyen balkan ülkeleri arasında.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;