Kronoloji
Kronoloji: 2005'ten beri Lübnan'daki siyasi karışıklık ve şiddet olayları
İstihbarat yetkilisi Visam Hasan’ın öldürüldüğü bombalı saldırının ardından karışan Lübnan’da, 2005’ten bu yana gerilime neden olan olaylar.

şubat 2005: eski başbakanlardan refik hariri 14 şubat'ta beyrut’ta uğradığı bombalı saldırıda hayatını kaybetti. suikastın şüphelisi olarak oklar lübnan’da 29 yıldır askeri varlığını sürdüren suriye yönetimine yöneltildi ve ülkedeki varlığını sonlandırması için baskı yapıldı. son suriye askeri 26 nisan'da ülkeyi terketti.
ekim 2005: bm güvenlik konseyi’ne sunulan uluslararası ön soruşturma raporunda hariri suikastına bazı üst düzey suriye ve lübnanlı yetkililerin karıştığı belirtildi. suriye suçlamaları reddetti.
temmuz 2006: lübnan’da faaliyet gösteren ve iran ile suriye tarafından desteklenen şii örgüt hizbullah, sınırda iki israil askerini esir aldı. bunun üzerine israil lübnan’a saldırdı. 34 gün süren operasyon ve çatışmalar bm güvenlik konseyi kararıyla sona erdi.
ağustos 2008: suriye’yi ilk kez ziyaret eden lübnan cumhurbaşkanı mişel süleyman, devlet başkanı beşar esad’la, bağımsızlığın ilanından beri bir ilk olarak iki ülkenin diplomatik ilişkiler geliştirmesi konusunda uzlaştı.
haziran 2009: suriye karşıtı bir koalisyona liderlik yapan refik hariri’nin oğlu saad hariri, genel seçimde, hizbullah ve hristiyan ortağı mişel aoun’u yenilgiye uğrattı.
hizbullah’ın da katıldığı yeni birlik hükümeti kasım ayında kuruldu.
ocak 2011: hükümette yer alan hizbullah kökenli bakanlar ve örgüte yakın bazı siyasilerin istifasıyla, hariri hükümeti düştü. hizbullah’a yakın siyasilerin ağırlıkta olduğu yeni hükümet telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren işadamı necib mikati liderliğinde kuruldu.
temmuz 2011: hariri suikastını inceleyen lübnan özel mahkemesi, mustafa amine bedreddin, selim cemil ayyaş, hüseyin hasan öneşi ve esad hasan sabra gibi hizbullah’ın önde gelen dört isminin saldırıda rolü olduğunu ortaya koydu. iddiaları reddeden hizbullah, söz konusu şüphelilerin tutuklanmasını kabul etmedi.
nisan 2012: lübnan’da kaçırılan ve sekiz gün işkence gören iki suudi arabistan vatandaşı suudi-lübnan ortak operasyonuyla kurtarıldı. suudi arabistan’ın beyrut büyükelçisi, vatandaşlarını bu ülkenin sınır bölgelerinden uzak durması konusunda uyardı.
ağustos 2012: suriye’deki halk isyanının gerilimini yaşayan lübnan’da artan kaçırılma olayları üzerine vatandaşlarını bu ülkeyi terketmeleri konusunda uyaranlara katar ve diğer körfez ülkeleri de katıldı.
eylül 2012: lübnan’ı ziyaret eden papa 16. benediktus, suriye’ye yapılan silah sevkiyatının durdurulmasın istedi.
ekim 2012: hariri soruşturmasını yürüten ekipte yer alan ve suikasttan suriye ve hizbullah’ı sorumlu tutan istihbarat yetkilisi visam hasan beyrut’ta düzenlenen bombalı saldırıda öldürüldü.
kaynak: ajanslar
Yorumlar