Kronoloji
Kronoloji: 28 Şubat'a giden yol
Türkiye'deki demokrasinin dördüncü kez asker tarafından sekteye uğradığı ve tarihe 'post-modern darbe' diye geçen sürecin öncesi ve sonrasında yaşananlar.

türkiye'de son askeri müdahale, 1997'de necmettin erbakan ve tansu çiller hükümetinin silahlı kuvvetler tarafından tarafından istifaya zorlanmasıyla yaşandı. cumhuriyet siyasi tarihinde geçmiş üç örneğin aksine bu sefer askerler yönetime bizzat el koymadı. bunun yerine medya üzerinden bir savaş verildi. askerlerin hükümeti görevden zorla almaması 28 şubat'ın "post-modern darbe" olarak anılmasına yol açtı. askerlerin deyimiyle "demokrasiye balans ayarı" yapıldı.
özellikle 1990'larda türkiye'deki karmaşık sosyal ve siyasal atmosfer 28 şubat'a giden yolu büyük ölçüde etkiledi.
bu dönemde laik aydınlara yönelik suikastlar faili meçhul kalmış, 1993'te alevi etkinliği sırasında düzenlenen ve 33 kişinin öldüğü sivas katliamı da eklenince, toplumun laik kesiminde 'irtica geliyor' tepkisi yükselmişti.
ekonomideki zorluklar, 1994'ün başında krize dönüşmüştü. 26 ocak 1994'de türk lirası yüzde 13,6 devalüe edilmiş, faizler aşırı yükselmiş, '5 nisan kararları' olarak bilinen ağır ekonomik tedbirler açıklanmıştı.
pkk'nın tırmandırdığı silahlı eylemlerde verilen kayıplar toplumda rahatsızlık yaratıyordu.
siyasi tabloda ise, merkez sağ parti doğru yol partisi (dyp) ve iktidar ortağı sosyal demokrat halkçı parti (shp) yolsuzluk skandallarıyla hızla yıpranıyordu. dönemin başbakanı tansu çiller'in abd'deki malvarlığı, shp'nin de istanbul belediyesi'nin klor ihalelerindeki yolsuzlukla ortaya çıkan iski skandalı ile başı dertteydi. devlet iştiraki emlakbank genel müdürü engin civan'ın silahlı saldırıya uğramasıyla sonuçlanan rüşvet skandalı da, toplumun siyasi partilere güvenini sarsmaya devam ediyordu.
bu ortamda necmettin erbakan liderliğindeki refah partisi (rp), farklı bir söylemle istikrarlı bir yükseliş içindeydi. bu yükselişin sonucu ise, 1994 yerel seçimlerinde ortaya çıktı.
Yorumlar