UNESCO, Mali'yi koruyacak

Fransa'nın askeri operasyonu sona erdiğinde, çatışmada zarar gören kültürel eserlerin restorasyonu için bölgeye uzmanlar gönderilecek.

Haberin Öne Çıkanları

Timbuktu geri alındı

Kütüphane yakıldı

Darbe sonrası mücadele

Timbuktu'daki Alha Moya Mozolesi, çatışmada zarar gören sit alanlarından yalnızca bir tanesi. [AFP]

http://10.49.107.60/haber/images/spacer.gifbirleşmiş milletler eğitim, bilim ve kültür örgütü (unesco), fransa'nın askeri müdahalede bulunduğu mali'de, kültürel hazinenin korunması ve tahrip olanların da restore edilmesi için çaba sarf edecek.

unesco genel direktörü irina bokova, yaptığı açıklamada, mali'nin kimliğinin hayati bir parçası olan son derece önemli kültürel eserlerin onarılmasının mali halkına destek vereceğini, milli birlik ve geleceğe katkı sağlayacağını söyledi.

Mali'de güç mücadelesi

timbuktu'daki mozoleler ve gao'daki türbenin eski haline döndürülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren bokova, mali'nin önemli bir islam merkezi olduğunu gösteren el yazmalarının korunması için de bütün imkanları ve uzmanlıklarını seferber edeceklerini vurguladı.

güvenliğin sağlanmasının hemen ardından bölgeye uzmanları göndereceklerini ve tahribatın boyutlarını belirleyeceklerine değinen bokova, restorasyon için bamako yönetimi ile birlikte çalışacaklarını belirtti.

islam'ın giriş noktası

kuzey afrika topraklarına islam’ın giriş kapısı olarak bilinen timbuktu şehri, 1988’den beri unesco’nun dünya mirasları listesi'nde bulunuyor.

islamcı militanlara karşı ilerleyişini sürdüren fransız ve yerel askeri birlikler gao'nun ve son olarak da timbuktu'nun kontrolünü yeniden ele geçirmişti.

300 bin el yazması

timbuktu'da özel ve kamu koleksiyonlarında 13’üncü ve 16’ncı yüzyıllardan kalma yaklaşık 300 bin el yazması eserin bulunduğu tahmin ediliyor. 

bu eserlerde, dönemin ulaştığı medeniyet seviyesini gösteren ve islami ilimler, matematik, tıp, astronomi, müzik, edebiyat ve mimari gibi konuların işlendiği metinler yer alıyor.

kütüphane ateşe verildi

ancak silahlı islamcılar, timbuktu’dan çekilirken içinde onbinlerce el yazmasının olduğu bir kütüphaneyi ateşe vermişti. yanan eserlerin, timbuktu’nun 15'inci ve 16'ıncı yüzyıllarda islam dininin merkezi olduğu dönemlerden ve öncesinden kalma olduğu belirtilmişti.

mali kültür bakanlığı ise ateşe verilen ahmed baba dökümantasyon ve araştırma merkezi'nde 60 bin ile 100 bin el yazımı eserin bulunduğu bilgisini vermişti. 

güney afrika üniversitesi'ndeki timbuktu el yazmaları çalışmalarını yürüten şamil ceppi ise, çok sayıda eserin kütüphaneden gizlice çıkarıldığını ifade etmişti.

darbe sonrası mücadele

2012'nin ilk ayında, tuaregler mali'nin kuzeyindeki azavad bölgesi'ni ele geçirdi, gelişmeyi takiben bir grup asker hükümetin tuaregleri durdurmada yetersiz kaldığını gerekçe göstererek iki ay sonra darbe yaptı.

darbe sonrası geçiş hükümeti kurulsa da, iktidar boşluğundan bu kez de el kaide ile bağlantılı şeriat yanlısı ensaruddin örgütü yararlandı. 

el kaide bağlantılı ensaruddin'in eski sömürgesinde ilerleyişinden endişe duyan fransa, mali ordusunun islamcı militanlara karşı verdiği mücadeleye katıldı. fransa, bölge de önce havadan, sonra  karadan harekat başlattı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;