Soma'da Facia

10 maddede Soma davası

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının 11. duruşması bugün görülüyor. Duruşmanın başında sanık avukatları, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı hakkında 'taraflı davrandığı' iddiasıyla 'reddi hakim' talebinde bulundu. Mahkeme heyetinin bu talebi reddetmesinin ardından duruşmaya devam ediliyor. Peki, dava sürecinde şimdiye kadar neler yaşandı ve ne kadar yol alındı? 10 maddede özetledik.

Manisa'nın Soma ilçesinde yüzlerce işçinin toprak altında kaldığı maden kazasında 301 madenci ölmüştü. [AA]

manisa'daki soma kömür işletmeleri'nde 13 mayıs 2014'te, akşam saatlerinde çıkan yangın türkiye tarihinin en büyük maden faciasına yol açtı. madende mahsur kalanları kurtarmak için türkiye'nin seferber olduğu ve günler süren çalışma sonrası acı tablo şöyleydi: 301 ölü, 162 yaralı. facianın üzerinden iki yıl geçti. ceza davası ise yaklaşık bir buçuk yıl önce başladı. maden faciası davasının bugün 11. duruşması görülüyor.

peki soma davasında nereye gelindi? faciadan sonra başlayan soruşturma ve dava sürecini 10 madde de özetledik. 

  1. 17 mayıs 2014: bilirkişi ilk olarak faciadan 4 gün sonra ocağa girebildi. heyetin ilk hazırladığı raporda, ocak içerisinde normalin 10 katı yüksekliğinde karbonmonoksit gazı bulunduğu saptandı. ayrıca, zaman zaman ocaktaki korbonmonoksit gazı seviyesinin yükselmesine rağmen, içeride işçilerin çalışmaya devam ettikleri raporda yer aldı.
     
  2.  30 eylül 2014: faciadan iki ay önce denetleyerek "noksanlık bulunmadığı" yönünde rapor veren iş başmüfettişleri emin gümüş ve ersin bulut’un da aralarında bulunduğu 12 müfettiş ile iş sağlığı ve güvenliği müdürü kasım özer hakkında çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı soruşturma izni vermedi.
     
  3. 28 kasım 2014: soma kömür işletmeleri a.ş'nin patronu alp gürkan, soma holding'de maden projeleme ve etüt müdürü haluk sevinç ve soma bölge müdürü hayri kebapçılar hakkında faciada sorumlulukları olmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya gerek görülmedi. haklarında takipsizlik kararı verildi.
     
  4.  13 nisan 2015: akhisar ağır ceza mahkemesi’nde dava başladı. soma kömür işletmeleri a.ş. yönetim kurulu başkanı can gürkan, soma kömür işletmeleri a.ş. genel müdürü ramazan doğru, işletme müdürü akın çelik'in de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu toplam 46 sanık yargılanmaya başladı. davada, 487 kişi şikâyetçi, olayda yaralanan 162 kişi ise mağdur-müşteki olarak yer alıyor.
     
  5. tutuklu sanıkların "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre artarak, 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
     
  6. tutuksuz 37 sanığın ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. bunlardan 25'inin cezalarının "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle, türk ceza kanunu'na (tck) göre üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuldu.
     
  7.  25 aralık 2015: tutuklu sanıklardan emniyet vardiya amirleri yasin kurnaz ve hilmi kazık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. tutuklu sanık sayısı 6'ya düştü.
     
  8.  16 ağustos 2016: son bilirkişi rapor açıklandı. raporda, facianın başlangıç nedeni olarak, "eski imâlattan sızan gazlar ve içindeki metanın zarar görmüş bir kabloyla kısa devre yapması" gösterildi. "yaşanan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi" vurgusunun yapıldığı raporda, soma kömür işletmeleri aş yönetim kurulu başkanı can gürkan ve mustafa yiğit'in olayda sorumluluklarının bulunduğu belirtildi. raporun sonuç bölümünde, "türkiye madencilik tarihinin en büyük 'iş kazası' olan soma’nın, sistemin yarattığı tüm olumsuzluklara rağmen, kurumlarımızın ve işletmenin basiretli kişilerce yönetilmesi durumunda önlenebilir olduğunu düşünmekteyiz" denildi.
     
  9. 24 ağustos 2016: davanın 10. duruşması yapıldı. 262 sayfalık bilirkişi raporu okundu.
     
  10. 5 eylül 2016: mağdur ailelerden bazıları soma kömür işletmeleri a.ş’nin patronu alp gürkan hakkında daha önce verilen takipsizlik kararının ardından suç duyurusunda bulunmuş ve yeni bir soruşturma açılmasını sağlamışlardı. akhisar sulh ceza mahkemesinde açılan davada, soma kömürleri a.ş eski yönetim kurulu başkanı alp gürkan ile maden projelendirme ve etüt müdürü olarak çalışan hayri kebapçılar ile soma bölge müdürü haluk sevinç hakkındaki takipsizlik kararları kaldırıldı.  kararda yeni bilirkişi raporunda şüpheliler alp gürkan, haluk sevinç ve hayri kebapçılar’ın olayın meydana gelmesinde kusur ve ihmallerinin bulunduğu belirtildi. bu aşamadan sonra soma cumhuriyet savcılığı'nın, alp gürkan ve diğerlerinin ifadelerine başvurarak ek iddianame düzenlemesi bekleniyor. ayrıca yine bilirkişi raporundaki suçlamalar nedeniyle mustafa yiğit ve murat bodur'un da resen soruşturmaya dahil edilmesi kararlaştırıldı.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;