Genel seçim

'Bu kısa dönemde hiç keyif alamadık'

Meclis bugün açılıyor ancak bu aynı zamanda 7 Haziran’da göreve başlayan 25’inci dönem milletvekilleri için son toplantı olacak. Al Jazeera, milletvekilliği sadece 4 ay süren, 1 Kasım için aday gösterilmeyen isimlerle konuştu, düşüncelerini sordu. Kimi konuşmak için 1 Kasım sonrasını beklediğini söyledi kimi ise kırgın olmadığını.

Konular: TBMM, Türkiye
TBMM Genel Kurul'unun son toplantısında milletvekilleri kavga etmişti. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

türkiye siyaset tarihinin en farklı dönemlerinden birinden geçiyor. 7 haziran seçimlerinin ardından koalisyon kurulamaması üzerine alınan yeniden seçim kararı türkiye için bir ilk. partiler seçim için meydanlara çıkmaya hazırlanırken türkiye büyük millet meclisi de yasama yılının başlangıcı olarak kabul edilen bugün açılacak. meclis cumhurbaşkanı erdoğan’ın konuşmasından sonra ise 1 kasım’da seçilen milletvekillerinin yemin töreninin düzenleneceği tarihe kadar kapalı kalacak.

bu süreçte bazı milletvekilleri de en kısa süre görev yapan vekiller olarak ülke tarihine geçecek. meclis’teki 4 siyasi parti de 7 haziran’da milletvekili seçilen bazı isimleri 1 kasım için hazırlanan listelerde yeniden aday göstermedi.

bu isimler vekillere tanınan 2 yıllık görev süresini doldurma şartıyla emeklilik hakkından da yararlanamadılar. genel kurul’da sadece 25-26 saat görev yapan yeni vekiller meclis internet sitesinde özgeçmişleri bile yazılamadan milletvekilliğini kaybetmiş olacaklar. bu milletvekilleri geride kalan dönemde 55 bin liraya yakın milletvekili maaşı aldılar.

en fazla isim ak parti’de

ak parti’de bu tanıma giren milletvekili sayısı 30. aday listelerinde seçilmesi zor sıralara kaydırılanlar da eğer bu defa parlamentoya girmeyi başaramazsa bu sayı artacak. aralarında katıldığı ilk genel kurul’da milletvekili sıralarında uyuya kalan şarkıcı uğur işılak da var, listeye girememeleri şaşkınlık yaratan gazeteci muhsin kızılkaya ve akademisyen hüseyin yayman da.

liste dışı kalan bazı isimler için yaşananlar hayal kırıklığı, bazıları ise bu süreçte siyasetin özellikle de milletvekilliğinin bir fark yaratma imkanı vermediğini gözlemlediklerini söylüyor, bazıları ise tepkili ancak 1 kasım seçimlerine kadar konuşmamayı tercih ediyor.

al jazeera’nin ulaştığı 4 aylık vekillerden biri ak parti adana milletvekili sadullah kısacık. kısacık, “siyasette 2 artı 2 dört etmiyor. ben bu noktaya torpille ya da kontenjandan gelmedim, hep çalışarak geldim. siyasette tecrübeliyim, bu tür olaylara hazırlıklıydım. ve maalesef bunu yaşadım. kendi iç dünyamda kırgın değilim” dedi.

milletvekili adaylığı sürecinde kampanyası için yaklaşık 500 bin türk lirası harcadığını belirten kısacık, bunun kendisi için yeni olmadığını, ilçe başkanlığı yaptığı dönemde de çok harcama yaptığını anlattı.

ak parti’de liste dışı kalan bir diğer isim ise izmir’den milletvekili seçilen cemil şeboy. şeboy 7 haziran’da başvuruda bulunmadığı halde kendisine milletvekilliği teklif edildiğini bu defa ise adaylık başvurusunda bulunduğu halde liste dışı kaldığını anlattı. yarın genel kurul’a katılmayacağını söyleyen cemil şeboy, “acaba neden? diye düşünüyor insan ama herkesin kendine göre bir takımı vardır. herkes kendi takımını kurdu” diye konuştu. siyasi hayatı boyunca hem kendi kazandıklarını hem de ailesinden gelen birikimleri harcadığını anlatan şeboy, para için yapmadığını söylediği milletvekilliğinin kendisini tatmin etmediğini de belirtti.  

“ülkem için düşündüğüm projeler vardı. bunların hiçbirini hayata geçiremedim. burada kendimi belediye meclis üyesi gibi hissettim. ama hiç olmazsa bir meraktan da kurtuldum. bu kısa dönemde hiç keyif alamadık.”

“kısa dönem askerlik gibi oldu”

cumhuriyet halk partisi’nde kısa dönem vekilliğin ardından liste dışı kalan isim genel başkan yardımcısı murat özçelik. özçelik tepkisini aday listeleri açıklandıktan sonra partiden istifa ederek gösterdi. mhp’de bu kapsamda liste dışı kalanlarını sayısı ise iki. manisa milletvekili zeynel balkız ve karabük’ten milletvekili seçilen durmuş yalçın. yalçın, mhp’nin 1999 seçimlerinden sonra karabük’ten çıkardığı ilk milletvekili olma ünvanını da taşıyordu. ancak bu, 1 kasım seçimlerinde listeye girmesini sağlayamadı.

al jazeera’nin ulaştığı yalçın, parti kararı ile ilgili konuşmak istemedi. ancak çok kısa süren milletvekilliği ile ilgili “demek ki nasip değilmiş” dedi. karabük’ün sorunlarını ülke gündemine taşımak için milletvekili olduğunu anlatan durmuş yalçın, “buraya bir borcum var diye düşündüm. ülkemize hizmet etmek için elimize güzel bir fırsat geçmişti. kısa dönem askerlikler gibi oldu. hiçbir iş yapamadık. sadece karabük’ü daha iyi tanıma fırsatım oldu.” diye konuştu. kampanyasına ne kadar harcama yaptığını söylemek istemeyen yalçın, sadece küçük illerde büyük illere göre daha çok masraf yapıldığını söylemekle yetindi.

listelerinde çok sınırlı değişiklik yapan halkların demokratik partisi de yeni seçilen üç milletvekilini liste dışı bıraktı. bu o'nlar için de son genel kurul toplantısı olacak. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;