Suriye'de iç savaş

Enkaz yığınlarını sahne yaptılar

Suriyeli muhalif sanatçılar, savaşın devam ettiği Halep'te yaşanan dramı anlatan bir dizi çekti. Çekim sırasında bir arkadaşlarını kaybettiklerini belirten dizi ekibi, karşılaştıkları zorlukları anlattı.

suriyeli sanatçılar iç savaşın devam ettiği ülkede 30 bölümlük bir dizi çekti. savaşla birlikte sivil halkın yaşadığı temel sorunları konu alan dizi idlib ve halep'in kent merkezleri ve kırsallarında çekildi. dizinin yönetmeni hozan ali, çekimler esnasında düşen varil bombaları ve keskin nişancı ateşinden dolayı ekipten bir kişinin öldüğünü, birçok kez de yaralanma vakası yaşadıklarını anlattı. savaş öncesi dönemde halep’te yine dizi sektöründe çalıştığını belirten ali, dizide savaş yüzünden yıkılan binaları sahne olarak kullandıklarını söyledi.

kadın ve çocukların da rol aldığı dizinin yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncularıyla konuştuk. 

150 bin dolara mal olan dizinin yapımcısı kusay hayyani, dizi için “savaşla birlikte yaşanan sorunların yer yer komik ama acıtan yanlarına ayna tuttuk” ifadesini kullandı.

dram-komedi tarzında çekilen ve ‘suriye’de yasak’ adını taşıyan dizide 50 kişilik bir ekip yer aldı.

Yapımcı Kusay Hayyani, Mutlu olmanın, gülmenin, eğlenmenin neredeyse imkânsız olduğu bir ortamda bu diziyi yapmak hiç de kolay olmadığını kaydetti.
[[Fotoğraf: AJT- Yılmaz Bilgen]]

yapımcı kusay hayyani dizinin ismiyle ilgili şunları söyledi:

“mutlu olmanın, gülmenin, eğlenmenin neredeyse imkânsız olduğu bir ortamda bu diziyi yapmak hiç de kolay değildi. bizde yapımcı şirket olarak ülkemizde var olan duruma binaen ve şu an mutluluğu yasaklayan sebeplere gönderme yaparak bu ismi uygun gördük. suriye halkına dört yıldır ülke içerisinde ve dışında gerçekten gülmek, mutlu olmak yasak.”

Dizinin senaristi Hafız Karkut'a göre dört yılı aşkın bir süredir devam eden dramı anlatmak için onlarca dizi çekilse yetmez.
[[Fotoğraf: AJT-Yılmaz Bilgen]]

‘suriye’deki dramın boyutlarını göstermek istedik’

dizinin senaristliğini üstlenen 52 yaşındaki hafız karkut, savaş öncesi dönemde suriye’de birçok dizi senaryosuna imza atmış ünlü bir isim. gaziantep’te yaşayan ve aslen şamlı olan karkut’a göre dört yılı aşkın bir süredir devam eden dramı anlatmak için onlarca dizi çekilse yetmez. karkut dizinin içeriği ile ilgili olarak şunları söyledi:

“suriye büyük bir felaket yaşıyor ve biz sanatçılar olarak yaşanan dramı bir şekilde yansıtmamız gerektiğine inandık. hayatını kaybeden, yaralanan arkadaşlarımız oldu ve biz zaten başta, bu bedeli ödemeyi göze almıştık. işlediğimiz konular arasında, bombardıman, enkazda yapılan kurtarma çalışmaları, şebbihaların sivil halka uyguladığı zulümler, yardım faaliyetleri, susuz elektriksiz yaşamın zorlukları yer aldı. herhangi bir otoritenin olmadığı ve kaosun-savaşın egemen olduğu ortamlarda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlamak oldukça güç. biz bu proje kapsamında ekip olarak savaşı hem yaşadık, hem yazdık, hem de oynadık.”

dram-komedi tarzında çekilen ve ‘Suriye’de yasak’ adını taşıyan dizide 50 kişilik bir ekip yer aldı.

‘suriye’de sadece hüzün ve yıkım var’

"savaşın suriye’ye armağanı sadece hüzün ve yıkım" diyen dizinin başrol oyucularından cihad sakka, dizi çekimi sırasında karşılaştıkları zorlukları şöyle sıraladı:

Dizinin başrol oyuncularından Cihad Sakka, etraflarına düşen bombalardan dolayı günlerce çekimlere ara verdiklerini anlattı.
[[Fotoğraf: AJT-Yılmaz Bilgen]]

“biz her an ölümü soluduk ve kendi adımıza iyi bir şeyler yapıyor olmanın hazzı ile çekimlerimizi sürdürdük. etrafımıza düşen bombalardan dolayı günlerce çekimlere ara verdiğimiz oldu. hatta bazen varil sesleri bizim için doğal fon oluyordu. ben daha önce dizi projelerinde yer almıştım fakat bu dizi çok başkaydı”

‘dizi tarihinde yeni bir sayfa açtık’

bir diğer başrol oyuncusu zekeriya abdulkafi ise, “savaşın sürdüğü esnada çekilen bir dizi olması nedeniyle dizi tarihine yeni bir sayfa açtık”  dedi ve şunları ekledi:

“savaş mağduru insanların çaresizliklerini kıt imkânlarla da olsa kendi penceremizden geniş kitlelere anlatmaya çalıştık. kimsenin acısı ile dalga geçmeden, var olan dramın komik yanlarını da göstermeye çalıştığımız bir çalışma oldu. savaş çok kötü bir şey, bilhassa kadın, çocuk ve yaşlı insanlar için.”

suriyeli muhalifler tarafından, tamamına yakın kısmı savaş bölgesinde çekilen dizinin ilk bölümleri muhaliflere yakın ‘halep today’ televizyonunda yayınlanmaya başladı. yapımcı kusay hayyani, türkçe ve ingilizce seslendirmelerin de yakın bir zaman da yapılacağını ve daha fazla insana ulaşmaya çalışacaklarını belirtti.

kaynak: al jazeera

Yılmaz Bilgen

1973 yılı aksaray doğumlu. haberciliğe 1991 yılında gaziantep olay tv de başladı. sırasıyla kanal 6, ankara kanal a  ve euro star tv'de programlar hazırladı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;