Mayın

Mayına sürekli kurban veren ülke

Bosna Hersek'te savaşın üzerinden geçen onca zamana rağmen kara mayınları büyük bir sorun. Bosnalıların da pek çoğu mayınlar nedeniyle doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gördü; Bosna-Hersek'te toprakların yüzde 4'e yakını mayınlarla kaplı, yaklaşık 960 bin kişinin yaşadığı 1630 yerleşim yeri hala mayınlı.

Konular: Bosna Savaşı

Haberin Öne Çıkanları

Mayın arama

Kullanılamayan topraklar

Mayın kurbanları

2012'de bosna hersek'te lukavitza riyeka köyünde yaşayan sabit sulikanoviç'in hayat hikayesi mayınların bu ülkede yarattığı tahribatın minik bir özeti gibi. sulykanoviç anlattıkça daha net ortaya çıkan bir trajedi:

"abim 1993 yılında anti-personel mayına bastı ve bacağının sol dizinden aşağısını kaybetti. babam 1994’te bomba patlaması sonucu öldü. ben 1996 yılında kara mayınına bastım ve bacağımı kaybettim. annem birkaç ay önce mayına basarak hayatını kaybetti.. o kadar…"

"o kadar" diyerek bitirdiği cümle çok şey anlatıyor. bosna mayın eylem merkezi (bah)'ın 2012 yılındaki verileri, kara mayınları yakın gelecekte hatta bugün bile yaşanabilecek yeni acıların habercisi gibi.

Bosna Hersek'te uluslararası kuruluşlar mayın arama çalışmalarına destek veriyor. [Mustafa Değirmenci-AJT]
  
  • ülkenin yüzde 4'e yakını mayınlarla kaplı.
  • bosna-hersek'te yaklaşık 960 bin kişinin yaşadığı 1630 yerleşim yeri hala mayınlı.
  • nüfusun dörtte biri her gün mayın tehlikesi ile karşı karşıya.
  • savaşın bitmesinden bu yana bosna hersek’te mayın nedeniyle yaklaşık 600 kişi öldü, 1.700 kişi yaralandı.
  • tahmini olarak 220 bin mayın ve diğer patlayıcı mühimmat imha edilmeyi bekliyor.

çok uzağa gitmeye gerek yok. sulykanoviç ile aynı köyde raziya alyiç de mayına üç kurban verdi: "eşimi kaybettim, iki oğlumu kaybettim. geçinebilmek için çalışmaları gerekiyordu. biraz toprağımız var, ekmek parası için çalışmaları gerekiyordu. hayatlarını öyle kaybettiler, bir oğlum 1996 yılında, eşim 1998’de, diğer oğlum 2011’de öldü…"

raziye alyiç ve gelini şimdi iki dul. küçük tarlalarında biraz sebze yetiştirip, birkaç tavuk besliyorlar.

zamanla bosna hersek’te mayınlı arazilerin temizlenebilmesi için çalışmalar da başlatıldı. gerek şirketler, gerek sivil toplum kuruluşları gerekse uluslararası kurumlar bu konuya el attı ve mayınlı arazilerin temizlenmesi için harekete geçti. çünkü mayın insan hayatını tehlikeye attığı kadar ülke ekonomisine de zarar veriyor: işlenemeyen topraklar, çalışamayan çiftçiler, kurulamayan fabrikalar...

bu haber, hem mayın mağdurlarının acı hikayelerini hem de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bosna'daki antipersonel kara mayınlarının temizlenmesine dönük çalışmalarını anlatıyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;