Mayın

Diyarbakır’da çocuklara mayın eğitimi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki pek çok kişinin ölümüne ve sakat kalmasına neden olan mayın ve patlayıcı atıklarına karşı çocukları bilinçlendirmeyi amaçlayan 'mayın risk eğitimi' Diyarbakır'da başlatıldı.

Konular: Mayın, Türkiye

mayınsız bir türkiye girişimi ve uluslararası mayın yasaklama kampanyası’nın (icbl) çocuklara yönelik düzenlediği ‘mayın risk eğitimi’ diyarbakır’dan başlatıldı. diyarbakır büyükşehir belediyesi'nin de destek verdiği programda, ilk olarak işid saldırısı nedeniyle şengal'den göç eden ve diyarbakır'daki kampta kalan çocuklara eğitim verildi.

7-12 yaş arası 100 çocuğun katıldığı eğitimlerde, çocuklara farklı bir cisim gördüklerinde dokunmamaları gerektiği anlatıldı. eğitim iki eğitmen tarafından verildi, iki çevirmen tarafından da çevrildi. eğitim sonunda tüm çocuklara, konu hakkındaki hikâyelerin çizimlerle anlatıldığı kitaplar ve arap alfabesinde kürtçe olarak hazırlanan broşürler dağıtıldı.

mayınsız bir türkiye girişimi koordinatörü muteber öğreten, mayınlardan en fazla zararı sivillerin gördüğünü, sivillerin de yüzde 25’ini çocukların oluşturduğunu söyledi. yeni mağdurların olmaması için eğitim çalışması başladıklarını belirten öğreten, "çalışmayı êzidi çocuklarıyla başlattık. çünkü onların geldiği yerde patlayıcı yoktu. savaş sonrası ülkelerine döndüklerinde patlayıcılar onlar için tehlike oluşturacaktır. verilen eğitimle çocuklara yabancı bir nesneyle karşılaştıklarında dokunmamaları gerektiğini anlatmaya çalıştık" dedi.

diyarbakır büyükşehir belediyesi sosyal hizmetler daire başkanı semra kıratlı da, mayınsız bir türkiye girişimi ve icbl’nin 'hayatta kalanlar ağı projesi' kapsamında yapılan eğitimler için seçilen 5 pilot bölgeden birinin kendi kentleri olduğunu söyledi.

çalışmaya ihd, baro ve mazlum-der gibi sivil toplum örgütlerinin de destek verdiğine dikkat çeken kıratlı, "yapılan etkinlikle sivillerin patlayıcılardan nasıl korunmaları gerektiği aktarılıyor. konu aslında tüm sivilleri ilgilendiriyor; ama toplumda en savunmasız çocuklar olduğu için eğitim onlara dönük yapılıyor. eğitimde psikolog, çocuk gelişimci ve özel eğitim uzmanları yer alıyor" diye konuştu.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;