Türkiye

Sur’da eve dönüş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde PKK'ya yönelik operasyonların sona ermesinin ardından bugün ilk kez iki mahallenin altı sokağında yasak kaldırıldı. Yasağın kalktığı yerlerde ev ve iş yerleri olanlar erken saatte Sur’a koştu.

Konular: PKK, Türkiye

diyarbakır’ın sur ilçesinde 11 aralık’ta ilân edilen sokağa çıkma yasağı bölgedeki operasyonların sona ermesinin ardından bugün bazı mahalle ve sokaklarda kaldırıldı. kentin en yoğun bölgelerinden olan gazi caddesi’nin tamamı, cevatpaşa mahallesi, dabanoğlu mahallesi'ndeki marangoz sokak, miras sokak, süleyman nazif sokak ve varol sokak için bu sabah 08:00’den itibaren yasak kalktı. cumartesi akşamı yasağın kalkmasının duyurulmasının ardından bu sabah erken saatlerden itibaren yasağın kalktığı yerlerde evleri ve iş yerleri olanlar sur’a koştu.

yasağın kaldırıldığı sokakların başında bekleyenler kararın henüz polislere ulaşmaması nedeniyle bir süre bekledi. ardından bariyerler kaldırılarak sokaklar açıldı. bekleyenler ev ve iş yerlerine koştu.

"üç aydır suyum akmış"

kazim-karasin
Evine kavuşan Kazım Karaşin patlayan su boruları ve evinin önündeki çöplerden şikâyetçi.

evlerini sağlam ve yerinde bulan surlular mutluydu. aralık ayında sert geçen kış şartları nedeniyle evinin boruları çatlayan ve havaların düzelmesiyle üç aydan bu yana akan suları temizleyip bir yandan da suyu kesmeye çalışan kazım karaşin, yine de evini sağlam bulduğu için memnun.

“yasaktan sonra çıkıp gittik. kış ve don olunca borular çatlamış, bu sular böyle boşuna akıp durmuş. evi de su basmış. geldik binanın dış kapısı kırık, kilitleyip gitmiştik. ama iç kapı sağlam, eşyalara da bir şey olmamış. çok zararımız var, inşallah devlet karşılar, eğer karşılamazsa halimiz harap olur.”

"evim açıldı iş yerim kapalı"

tevfik-ergin
Tevfik Ergin evine kavuşmuş ama iş yeri hâlâ yasaklı bölgede.

cevatpaşa mahallesinde evi olan tevfik ergit evine sağ salim kavuşmuş. ancak aklı iki sokak ötedeki dükkânı ve mallarında.

“kuruyemiş üzerine dükkânımız var. hemen iki sokak ötemizde. orada daha yasak kalkmamış. evimize geldik, çok şükür sağlam bulduk. her şey yerli yerinde ancak dükkânda ne var ne yok bilmiyoruz. kuruyemişler bayatlamıştır. üç ay içerisinde gidemedik, mallarımızı da çıkaramadık. zararımız çok büyük, kiralarımız da birikti, ödeyemedik. şimdi ne yapacağız, bilmiyoruz. ama yine de şükrediyoruz.”

her şeyin tarihi geçmiş

aziz
Esnaf Aziz'in tüm malları bozulmuş.

cevatpaşa mahallesi’nde küçük  bir bakkaliyesi olan aziz adındaki esnaf dükkânını ancak üç ay sonra bu sabah açtı. elektrikler kesildiği için buzdolabındaki tarihli ürünler bozulmuş, ürünlerinin de çoğunun son kullanım tarihi geçmiş.

“dükkân neredeyse komple bitmiş. ürünlerin tarihi geçmiş, buzdolabındakiler de bozulmuş. firmalara başvurup geri iadesini isteyeceğim. kabul edip alırlarsa sıkıntı yok ama almazlarsa yapabileceğim bir şey de yok. evet hasar görmemiş, patlatmamışlar ama zararım büyük, kapatmak zorunda kalabilirim dükkânı.”

"çok mutluyum"

sur
Evini sağlam bulan bu Sur sakini çok mutlu olduğunu söylüyor.

görüntü çekilmesine izin veren ancak adını vermek istemeyen bir surlu evinin sağlam olduğunu gördükten sonra çok mutlu olduğunu söyleyerek bundan sonra çatışma istemediklerini anlatıyor.

“çok mutluyum, evimize kavuştuk, sevinçten uçuyorum. aylarca başkalarının evinde sığıntı gibi yaşadık. çok şükür şimdi buradayız ve evimizdeyiz. allah kimseyi evsiz barksız bırakmasın, çok zor. bu vatan hepimizin, savaş istemiyoruz, insanlar ölsün istemiyoruz.”

üç ay sonra ilk müşteriler

aga-gorsav
Ağa Görsav üç ayın ardından ilk müşterilerini ağırlıyor.

yasağın kalktığı yerlerden olan izzetpaşa caddesi üzerindeki küçük çay ocağını açan ağa görsav ilk müşterilerine çay dağıtırken mutlu ama aynı zamanda endişeli olduğunu söylüyor. dükkânına kavuşmuş ancak biriken kiraları onu düşündürüyor.

“dört aydır mekânım kapalı. aylık 1650 lira kiram var. tabii ki ödeyemedim. mülk sahibi sürekli sıkıştırıyor. eder 6 bin 600. bunu ödeyebilmem mümkün değil. sonuçta çay satıyorum, ay sonu kirayı zar zor denkleştirdim. biraz vicdanlı olması lâzım ama param da param diye tutturmuş. ya arkadaş parasızlık yüzünden çatışmaların ortasında evimden bile çıkıp gidememişim ben nereden bulup getireceğim. param olaydı çocukları alır çıkarırdım mahalleden ama ona bile gücüm yoktu.”

elektrik verildi

yasağın kalktığı sokaklara bu sabah itibariyle elektrik de verildi. dicle elektrik dağıtım anonim şirketi çalışanları yasağın kalktığı sokaklara girerek çatışmalardan hasar görmüş telleri onardı ve ilçenin bir bölümüne elektrik verdi. dedaş ekipleri yasak kalktıkça mahallelere girip onarımlarını yapacaklarını söyledi.

temizlik başladı

sur’da aylardan beri biriken çöpler de bugüne kadar bölgeye giremeyen belediye ekipleri tarafından toplanmaya başlandı. cadde ve sokaklar da iş makineleri tarafından süpürülüp temizleniyor.

kaynak: al jazeera

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;