Soma'da Facia

Topraktan alıp toprağa verdiler

Soma'daki maden faciasında ölen işçiler için hazırlanan 'Madenci Şehitliği'ne definler devam ediyor. Ocak başında haber bekleyen aileler şimdi, kaybettiklerinin mezarları başından ayrılmıyor.

Konular: Türkiye
Toprağa verilenlerin kiminin üzerinde tuttuğu takımın atkısı, kiminin üzerinde iki toprak testi var. [Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera]

türkiye’yi yasa boğan soma’dan acının elle tutulacak kadar somutlaştığı yer 'madenci şehitliği'. türkiye'nin en büyük maden facikasında ölen madencilerin bir kısmı işte soma belediyesi’nin tahsis ettiği bu şehitliğe defnedildi. 

taze mezarların bazısının üzerinde ölen madencinin tuttuğu takımın atkısı, bazısının üzerinde iki toprak testi var. kimi baba oğul, kimi iki arkadaş, kimiyse uzaktan akraba. yan yana, sıra sıra dizilen madencilerin akrabaları, mezarlığı sabahın ilk ışıklarıyla doldurmaya başlıyor. kalabalık gün boyu eksilmiyor. yeni definler, ziyarete gelenler, okunan dualar eksik olmuyor hiç.

belediye ve kızılay’ın yanı sıra diğer yardım kuruluşları, mezarlığın girişinde, insanlara su ve yiyecek dağıtıyor. şehitliğin alt kısmında özellikle yaşlılar ve çocuklar yararlansın diye kurulan çadıra sandalyeler yerleştirildi, kumanya getirildi. mezarlığın ana girişindeki mescitten sürekli kuran okunuyor. mezarlıkta yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra, yerli ve yabancı basın yayın organlarının muhabirleri, fotoğrafçıları da var.  

'bir ekmek getirmek için'

saatlerce dua okuyan bir yaşlı annenin gözyaşları, oğlunun mezarına dökülüyor. bir de şu sözleri mırıldanıyor:

“evladım, güzel çocuğum bize ekmek getirmek için her gün kara toprağın altına girdin. çok mu sevdin de çıkmadın güzel evladım. ben şimdi sensiz ne yapacağım. kime sesleneceğim, kime uğurlar olsun diyeceğim evladım. yedirip içirip dualarla yolladım seni toprağın altına yavrum, rahat uyu yavrum.” 

bu aslanları yazın 

Oğlunun mezarının başındaki adam “Adımın ne önemi var, halimiz ortada işte" diyor. [Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera]

bu baba ise oğlunun mezarının başında dua okurken dimdik ayakta. adını sorup konuşmak istediğimizde “adımın ne önemi var, halimiz ortada işte. gördüklerinizi yazın. somalı madenciyi yazın. bu aslanları yazın. onlar bizim için canlarını verdi, babaları için, çocukları için, kadınları için canlarını feda ettiler. onlar bizim gerçek şehitlerimiz” diyor.

hummalı çalışma

cuma sabahı erken saatlerde şehitlikteki çalışmaları başlatan belediye ekipleri yeni mezar yerleri kazma işlemini sürdürdü. şu ana kadar 34 mezara defin yapıldı. dört madenci ise kendi istekleri üzerine aile mezarlıklarına defnedildi. soma’nın küçük bir istanbul olduğunu söyleyen bir belediye yetkilisi, madende anadolu’nun her tarafından işçinin çalıştığını ve bazı cenazelerin kendi memleketlerine gönderildiklerini vurguladı. 

Ölenlerin yakınları mezar başlarında. [Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera]

öte yandan cuma vakti kalabalıklar gelmeden mezarlıktaki düzenlemeleri tamamlamaya çalıştıklarını belirten yetkili, yeni mezar yerlerini 'istemeyerek' açtıklarını, buranın tamamının dolmmaasını umut ettiklerini söyledi.  

izmir'den gönüllü öğrenciler geldi

buradaki çalışmalara destek vermek için izmir’den gelen ege üniversitesi öğrencileri de sabahın erken saatlerinde mezarlıktaki kızılay ekibine katıldı. gönüllü olarak geldiklerini belirten öğrenciler, mezarlıktaki manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı. 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;