Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'da gençler için umut yok

Yunanistan'da Pazar günü yapılacak seçimlerin ana konusu; kemer sıkma politikalarının geleceği. Atina'da seçim heyacanı var ama, ülkeden beyin göçü de devam ediyor. 200 bin eğitimli genç başka ülkelere göç etti.

Konular: Yunanistan
Peatakis'in verdiği bilgiye göre, Yunanistan'da dört yıldır uzmanlık için bekleyen doktorlar var. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

"hiçbir şey…"

"burada, yunanistan’da, kalsanız; bir doktor olarak geleceğiniz ne olur?" sorusuna, 36 yaşındaki emmanuel peatakis bu yanıtı verdi…

dr. peatakis, 25 ocak 2015 pazar günü ülkesinde yapılacak genel seçimlerden iki gün önce ülkesini belki de bir daha dönmemek üzere terk etmeye hazırlanıyor. mesleğini ingiltere’de devam ettireceğini söylüyor, çünkü zaten kendi ülkesinde çalışma imkânı bulamadığını anlatıyor:

ekonomik kriz özellikle sağlık sektörünü derinden etkiledi. aslında hasta sayısı arttı ama krizden sonra sağlık sisteminden yararlanamıyorlar. benim gibi birçok işsiz doktor da var. ama yunanistan’da sağlık harcamaları kısıtlandı, birçok hastane kapatıldı. özel çalışan doktorların sayısı da elbette azaldı çünkü zaten insanların sağlık harcaması yapabilecek maddi imkânları yok.

peatakis, tıp fakültesini bitirdikten sonra 2007 yılında çalışmaya başladığında tuttuğu nöbetlerle birlikte ayda 2000 euro civarında kazandığını, fakat şimdi yeni mezun bir doktorun nöbetlerle birlikte en fazla 1200 euro kazandığını söylüyor. tabii eğer, iş bulabilecek kadar şanslıysa…

"şimdi çok daha uzun saatler boyunca çalışmak zorundasınız, hatta bazen hiç ara vermeden 36 saat."

peatakis’in ingiltere’ye göç etmesinin tek nedeni iş bulamaması, bulursa da az kazanacak olması değil. 2009’da başlayan ekonomik krizle birlikte, yeni mezun doktorların uzmanlık yapma şansı da epey azalmış.

Ayşe Karabat, seçim öncesi Yunanistan'ın nabzını tuttu. Fotoğraf: Al Jazeera Türk

"yunanistan’da uzmanlık yapmak için, başvuru yapıyorsunuz bu arada, sıranız gelinceye kadar, eğer isterseniz, benim bir zamanlar yaptığım gibi, bir sağlık ocağında çalışıp deneyim kazanıyorsunuz. krizden önce, uzmanlığa kabul edilmeniz, bir-iki yıl alırken şimdi çok daha uzun süre bekliyorsunuz. dört yıldan beri bekleyenler var. ama sıranızın ne zaman geleceğini de bilmeniz mümkün değil."

bütün bunlarda yunanistan’daki doktorların geleceklerini yurt dışında aramasına neden oluyor, peatikis’in anlattığına göre.

alman haftalık der spiegel dergisinde 2014’de yayınlanan bir habere göre, yalnızca almanya’ya göç eden yunan doktorların sayısı 35 bine ulaştı bile…

yalnızca doktorlar değil

yunanistan'da 2009'da başlayan ekonomik krizin ardından beyin göçünde ciddi artışlar oldu. selanik üniversitesi’nin 2013’de yaptığı bir araştırma, üniversite eğitimini bitirmiş yaklaşık 120 bin eğitimli gencin ülkesinde iş bulamadığı için yunanistan’ı terk ettiğini ortaya koyuyor. üstelik bu rakam sürekli artıyor. özel sektörü desteklemek için kurulan endeavur greece adlı kar amacı gütmeyen kuruluşun geçen yıl yaptığı tahmine göreyse, 11 milyonluk ülkedeki eğitimli gençlerin 200 bini artık başka ülkelerde yaşıyor ve çalışıyor. makedonya üniversitesi’nin araştırmasına göre, yunanistan’ı terk eden eğitimli gençlerin yarısına yakını doktorasını bitirmiş kişilerden oluşuyor. avrupa istatistikleriyse toplamda ülkeyi terk edenlerin sayısı da neredeyse 1,5 milyona yaklaştığını vurguluyor.

dr. peatakis de birçok eğitimli gibi, devlet tarafından masrafları ödenen bir üniversiteyi bitirdiğini anlatıyor. eğitimin bir hak olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini söylüyor, kendisini toplumuna karşı borçlu hissettiğini de vurguluyor:

fakat ne yapabilirim ki, burada gerçekten de benim için bir gelecek yok. elbette ülkemi özleyeceğim, özellikle güneşini. yunanlıları ayakta tutan şey, her gün güneşin doğduğunu görmek ama burada çalışmak istesem bile iş yok.”

“umudum yok”

dr. peatakis, ülkesindeki son günlerini, dostlarıyla buluşarak, ülkesini hatırlatacak deniz, yasemin gibi kokuları satın alarak ve özleyeceğini düşündüğü, yemekleri, örneğin kabak dolması yiyerek geçiriyor, ülkesindeki seçim atmosferininse onu heyecanlandırmadığını söylüyor.

dr. peatkis, onu yeni geleceğine götürecek ingiltere uçağına bindikten iki gün sonra, ülkesinde seçimler yapılacak. seçimlerin ana konusu, uygulanan kemer sıkma politikaları. seçim yarışı bu politikanın sonuç vermek üzere olduğunu ve devam edilmesi gerektiğini söyleyen iktidarın büyük ortağı yeni demokrasi partisiyle, zenginlerden daha çok vergi toplayarak kamu harcamaları arttıracağını iddia eden syriza arasında geçecek. radikal sol olarak tanımlanan ve yunanistan’ın borçlarının bir kısmını silinmesini talep edeceğini söyleyen başlangıçta yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması gerektiğini söyleyese de, seçimler yaklaştıkça bu fikirden geri adım attığını vurgulayan syriza anketlere göre birkaç puanla önde.

peatikis, arkadaşlarının, kendisini oy kullanıp, öyle gitmesi için ikna etmeye çalıştığını anlatıyor, ama endeavur greece’in raporuna göre, işsizlik sorunun çözecek yeni işler yaratmak için 25 yıl daha ihtiyaç duyan ve işsizlerin yüzde 55’inin 35 yaşın altında olduğu yunanistan’da, seçimlerin çok fazla bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyor:

syriza kazanacak gibi duruyor. ama kazansalar bile, seçim vaatlerini yerine getirebileceklerini düşünmüyorum, ülkedeki kriz devam edecek.”   

kaynak: al jazeera

Ayşe Karabat

1970 yılında ankara'da dünyaya geldi. orta doğu teknik üniversitesi siyaset bilimi bölümünden mezun oldu. 1995’den beri çeşitli dergi, gazete ve tv kanallarında muhabir olarak çalıştı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;