Eğitim

Zorunlu din dersine Şûra'dan onay

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara zorunlu din dersi konulması Milli Eğitim Şûrası Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tavsiye niteliği taşıyan karar Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak.

Konular: Türkiye, Eğitim
19. Eğitim Şûrası Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın başkanlığında yapılıyor. [Fotoğraf: AA]

karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması tartışmalarıyla başlayan 19. milli eğitim şurası genel kurul oylaması yapıldı. kamuoyunda tartışma konusu olan ve ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara zorunlu din dersi konulması ve liselerde zorunlu din dersinin haftada bir saatten iki saate çıkarılması önerisi genel kurul'da oylanarak kabul edildi. mevcut uygulamada zorunlu din dersi ilkokul 4. sınıftan itibaren başlıyor. genel kurul'da, mili eğitim bakanlığı din öğretimi genel müdürlüğü, bu dersin 1. sınıfta verilmemesi,  2,3. sınıfta verilmesini isteyen bir önerge verdi ancak bu önerge kabul edilmedi.  

turizm ve otelcilik derslerinde okutulan alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması önerisi de kabul edilen maddeler arasında.

avcı: şura kararları tavsiye

milli eğitim bakanı nabi avcı, 19. milli eğitim şûrası'ndan çıkan ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda zorunlu din dersinin okutulmasıyla ilgili, "bu karar tavsiye niteliğinde. bu kararlardan hangilerinin ne kadar ve ne zaman uygulanabileceği ayrı çalışma konusu" dedi.

"almanya eski başbaşbakanı schröder'in bir lafı vardır: parlemento ve açık denizlerde işiniz allah'a kalmıştır. buradaki kararların hepsi herkesin oy birliğiyle kabul ettiği kararlar olmayabilir. bu tür ortamlarda alınan kararların lehinde, aleyhinde pek çok görüşler olur. bu karar ve diğer konular tavsiye niteliğinde. bu kararlardan hangilerinin ne kadar uygulanabileceği, ne zaman uygulanabileceği ayrı çalışma konusu. öyle kararlar var ki, aynı anda ikisi birden olur mu? ders saatleri artırılsın deniliyor hem de tekli eğitime geçilsin deniliyor."

avcı, önceki gün yaptığı açıklamada, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulmasıyla ilgili, "din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin içeriğinin zaten tartışma konusuyken bu tartışmayı ilkokul düzeyine de taşımak doğru gelmiyor" demişti.

avcı, iki yıldır açıklanmayan öğretmen strateji belgesi'nin de burada alınan kararlar göz önüne alınarak en kısa zamanda açıklanacağını söyledi.

sendikal etkinlikler tartışması

genel kurul'da bazı sendika temsilcileri, "sendikal hak arayışı adına yapılan etkinlikler ders saatleri dışında ve öğrencilerin güvenliğini riske etmeyecek şekilde yapılmalıdır" şeklindeki öneriye "sendikal hakların engellendiği" gerekçesiyle aleyhte görüş bildirdiler. tartışmalar yapılırken eğitim sen salonu terk etti. öneri, itirazlar üzerine "tüm yasal gösteri ve etkinlikler, öğrencilerin, sağlığını ve güvenliğini riske atmayacak şekilde yapılmalıdır "şekliyle genel kurul'dan geçti.

osmanlıca dersi

şûra genel kurulu'nda osmanlı türkçesi dersinin sadece anadolu imam hatip liselerinde zorunlu olması yönünde de karar alındı. bu dersin sosyal bilimler liselerinde zorunlu okutulması ve tüm liselerde seçmeli olarak verilmesine devam edilecek.

din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi programında alevilik'e ilişkin içeriğin geliştirilmesi önerisi ise reddedildi.

200 karar üzerinde oylama

5 gün süren şûrada yaklaşık 600 katılımcı ‘okul güvenliği’, ‘öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri’, ‘öğretmen niteliğinin artırılması’, 'eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması’ olmak üzere bu dört gündem maddesi üzerinde çeşitli kararlar aldı. alt komisyonların aldığı yaklaşık 200 karar genel kurulda oylandı. genel kurul'da kabul edilen diğer maddelerden bazıları şöyle:

  • ikili eğitimin ortaokullarda da kaldırılması
  • okul güvenliğini tehdit eden risk grubundaki öğrencilerin açık liseye yönlendirilmesi
  • ilkokullarda haftalık ders saatinin 35'ten 30'a inmesi. (bu 30 saatin 5 saati serbest etkinlik olacak. serbest etkinliklere de velinin talebiyle okul müdürü karar verecek.)
  • görsel sanatlar ve müzik dersinin haftada ikişer saat olması.
  • bütün ortaokullarda haftalık ders saatlerinin azaltılması.
  • üstün yetenekli öğrencilerin eğitimine yönelik yönetmelik hazırlanması ve anaokulundan itibaren geçerli olacak şekilde yeni bir öğretim programı yapılması
  • ortaokullarda okutulan inkılap tarihi ve atatürkçülük dersinin gözden geçirilerek güncel anlayışlar ve yöntemler doğrultusunda yazılması
  • hafızlık eğitimi almak isteyenler için ortaokul eğitimine ara verme süresinin bir yıldan iki yıla çıkarılması.
  • ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik saati konulması.
doğudaki öğretmen teşvik
  • öğretmen istihdamında sıkıntı yaşanan doğu ve güneydoğu'da görevlendirilecek öğretmenlere ek teşvik sistemler geliştirilecek.
  • öğretmen yetiştirmede fakülte-okul işbirliği sürecine işlerlik kazandırılacak.
  • eğitim fakültesi dışında öğretmenlik atamasına kaynaklık teşkil eden lisans programlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilere meb'in ihtiyaçları ve yök'ün belirleyeceği ölçütler doğrultusunda eğitim fakültelerince 'öğretmenlik meslek bilgisi' dersleri sunulmsı.
  • eğitim fakültelerinde öğrenci kontenjanları azaltılması
  • eğitim fakültelerindeki öğretim elemanlarının niteliğinin yükseltilmesi
  • alanında deneyimli ve başarılı öğretmenlerden eğitim fakültelerinde  uygulama gerektiren ders ve konularda yararlanılması ve işbirliği yapılması. öğretmene yıpranma payı öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her dört yılda bir yıpranma payı ve 3600 ek gösterge verilmelidir. öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalıdır.
  • okullara da karne
  • bütçeden okullara pay ayrılması
  • eğitim yöneticilerinin belli kredide hizmetiçi eğitim alması
  • öğretmenler verilen hizmetiçi eğitimin etkinlik temelli olması
  • okullar için her yıl okul karnesi oluşturulması

milli eğitim şûrası'nda kabul edilen kararlar tavsiye niteliği taşıyor ve bu tavsiyeler milli eğitim bakanlığı'na iletiliyor. bakanlık bu tavsiye kararlarının hayata geçirmek zorunda değil.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;