IŞİD

10 soruda rehine operasyonu

Nerede tutuldular, kaç kez yer değiştirdiler, neden üç aydan fazla sürdü, fidye verildi mi? 10 soruda 46 rehinenin teslim alındığı operasyonun ayrıntıları...

Konular: Türkiye

mit rehineleri kurtarmak için nasıl bir yöntem uyguladı?

istihbarat birimleri rehineler ilk kaçırıldığında işid'in rehin alma tarzı incelendi. daha önce örgütün lübnan ve suriye'deki kaçırdığı rehinelere uyguladığı yöntem incelendi. kurtarma operasyonun iki buçuk ay ile bir buçuk yıl arasında sürebileceği tahmini yapıldı.

neden hemen sonuç alınamadı?

işid rehine kaçırma işinde profesyonel olduğu için hızlı davranmak işe yaramayacaktı. yavaş, yoğun ve sabırlı bir operasyon yapıldı.

daha önce operasyon girişimi oldu mu?

5-6 kez kurtarma operasyonu için girişimde bulunuldu. bunlardan biri 31 türk tir şoförünün serbest kaldığı andı. konsolosluk personeli ve aileleri de aslında şöforlerle birlikte kurtarılacaktı. ancak son anda bölgedeki çatışmalar bunun önüne geçti.

rehineler 101 gün boyunca nerede tutuldu?

güvenlik kaynakları, diplomatların ve ailelerinin hep musul'da olduğunu ancak 8 kez yer değiştirdiklerini saptadı.

ankara, rehinelerin güvenliğinden nasıl emin oldu?

rehineler her yer değiştirdiklerinde hem yerel unsurlar aracılığıyla hem de insansız hava araçlarıyla takip edildi. cumhurbaşkanı erdoğan ve başbakan davutoğlu'nun başkonsolosla telefonla yaptığı görüşmeler de kamuoyuyla paylaşılmıştı.

irak'ta kaçırıldılar, orada tutuldular, peki neden suriye sınırında teslim edildiler?

çünkü irak ve suriye'nin kuzeyi, işid ile kürt militanlar arasında devam eden çatışmalaradan dolayı sıcak bölgeler. dolayısıyla türkiye, vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atmak istemedi. işid'in kontrolünde olan akçakale'nin karşısındaki suriye'nin tel abyad sınır kapısının diğer bölgelere göre daha güvenli olduğu düşünüldü ve rehineler burada teslim edildi. tel abyad aynı zamanda, işid'in suriye'deki komuta üssü olarak bilinen rakka'ya en yakın sınır kapısı.

operasyonu hangi birim yürüttü?

rehinelerin serbest kalmasını sağlayan operasyonu mit dış operasyonlar başkanlığı (dob) yaptı.

çatışma yaşandı mı?

yapılan tamamen istihbari bir operasyondu, çatışma yaşanmadı.

fidye ödendi mi?

rehinelerin serbest bırakılması karşılığında örgüte herhangi bir ödeme yapılmadı.

dış destek alındı mı?

operasyonda yabancı istihbarat birimlerinden destek alınmadı, mit kendi başına yürüttü.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;