Çanakkale Savaşları

100 yıl sonra Çanakkale

Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünde dünyanın dört bir yanından gelen liderler ve ziyaretçiler Gelibolu Yarımadası'nda buluştu. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın bir barış çağına vesile olmasını istedi.

çanakkale kara savaşları'nın 100. yıldönümü anma töreni, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın 100. yıl barış zirvesi'ne katılan konuk heyetlerle yahya çavuş şehitliği'nde öğle yemeğinde bir araya gelmesiyle başladı. mehmetçik anıtı ile i̇ngiliz anıtı'nda tören düzenlendi.

birçok ülkeden cumhurbaşkanı, devlet başkanı, parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan ve büyükelçi düzeyinde temsilcinin katıldığı törenlerde birleşik krallık galler prensi charles, azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, irak cumhurbaşkanı fuad masum, katar emiri tamim bin hamad el sani, suriye ulusal koalisyonu başkanı halid hoca ve türkmenistan devlet başkanı gurbangulu berdimuhamedov da bulunuyor. liderler çanakkale'ye geldi. erdoğan konuk heyet başkanları onuruna savarona yatında akşam yemeği verdi. törenlerde konuşan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan şunları söyledi;

"bulunduğumuz gelibolu yarımadası birinci dünya savaşı'nın en önemli cephelerinden biriydi. yüz binlerce askerimiz ölüme gözünü kırpmadan yürüdü. aynı zamanda başka ülkelerden gelenler idealleri için savaştı. çanakkale’de olanlar cephede yer almayan milletlerin de kaderlerini belirledi. bu savaştan dolaylı olarak etkilenen milletlerin temsilcileri de. burada olanları, savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlangıcı için ortaklarımız olarak görüyoruz. dünyanın bu mesaja çok ihtiyacı var. çanakkale savaşı bu mücadelenin özünü ortaya koymuştur. bu mesajı dünyaya ulaştırabilmemiz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

"yeni savaşlar yaşanmaması için uğraşmalıyız"

kayıplar sebebiyle çanakkale savaşı'nın kendi ülkesi için bir zafer olduğu kadar üzüntü kaynağı da olduğunu belirten erdoğan, bu savaşın bir barış çağına vesile olmasını istedi;

"değerli misafirler. 100 yıl önce bu tarihi yarımadada savaşmış tüm milletlerin ortak hafızasında da yer aldı. bizim için çanakkale zafer olduğu kadar kayıplarımızın çoğunluğu yüzünden üzüntü kaynağıdır. bu topraklara her milletten yüz binlerce gencin istikbali gömüldü. burada savaşan her genç insandı. savaş anında karşılarındakini düşmandan öte insan olarak gördüler. bu saygı zemininde başlayan dostluk bizi bir araya getirdi. bizlere düşen yeni savaşların yaşanmaması için üzerimize düşenleri yapmaktır. burada yatan gençlerin aziz hatırası üzerine barış için çalışma kararımızı bir kez daha ifade ediyorum."

atatürk'ten alıntı

erdoğan atatürk'ün sözlerinden de alıntı yaptı:

"çanakkale savaşın'da görev alan ve cumhuriyetimizin kurucusu gazi mustafa kemal’in bir sözünü hatırlatmak isterim: uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! gözyaşlarınızı dindiriniz. evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır. anıtlarımız bu topraklarda kaybedilen yarım milyon gencin sembolüdür. yeni nesillere düşen görev çanakkale’de kanla kazınan dostluk mesajına sahip çıkmalarıdır. şafak ayinine 10 bin anzak torunu katılacak. yine aynı şekilde bizim ülkemizden 35 bin genç katılacak. küresel istikrar ve refah için buradaki kardeşlik tüm toplumlar tarafından kabullenilmeli." 

Anma etkinlikleri çerçevesinde Türk Hava Kuvvetlerinin Türk Yıldızları Akro Timi gösteri uçuşu yaptı.
[[Fotoğraf: Mustafa Değirmenci]]

prens charles çanakkale'ye geçti

galler prensi charles törenlere katılmak türkiye’ye geldi. perşembe günü istanbul'da düzenlenen barış zirvesi'ne katıldıktan sonra çanakkale'ye geçti. şehitler abidesi ve ingiliz anıtı'nda düzenlenecek törenlere cumhurbaşkanı erdoğan ile birlikte katılacak olan prens’i havalimanında vali ahmet çınar karşıladı.
prens charles geceyi çanakkale boğazı yat limanı açıklarında bekleyen ingiliz donanması'na ait bulwark zırhlısında geçirdi.
alternatif törenler de düzenleniyor
bu yıl avusturalya ve yeni zelanda'dan başvuranlar arasından kura ile belirlenen 10 bin biletli ve akredite ziyaretçinin dışında anmalara katılmak için gelenler de oldu. bu yılki törenler öncesinde, çanakkale limanı'na 12 kadar cruise gemisi demirledi. istanbul üzerinden ve gemilerle 12 bin kadar da törenlere akredite olmadan gelen ziyaretçi var. çanakkale güzelyalı'da dardanos adlı bölgede ve gelibolu'da da hamzakoyu'nda resmi olmayan alternatif törenler düzenleniyor. 
şehir bayraklarla donandı
çanakkale ve gelibolu'da esnaf dükkânlarını türk bayraklarının yanı sıra avusturalya, yeni zelanda ve hindistan bayrakları ile süsledi. gelibolu'da kalabalık turist kafilelerinin topluca yemek yiyeceği ölçekte restoranlar olmadığı için, turizm şirketleri güzel havayı da fırsat bilerek, ilçedeki park alanlarında mangallar kurarak, ziyaretçilere bahar sofraları kurdu. seyyar satıcılar da çanakkale savaşı'nın 100. yılı için hazırlanan hediyelik eşyaları sattı.
yoğun güvenlik önlemi
kentteki coşkunun yanı sıra yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekiyor. ülke liderlerinin geçiş yollarında ve şehitler abidesi'ne geçecekleri savarona yatının demirli olduğu iskele bölgesinde polis alarmdaydı.
tören için kente gelen prens charles, oğlu prens harry ile birlikte geceyi ingiliz donanması'na ait savaş gemisi bulwark'ta geçirdi. şafak ayinine katılacak binlerce anzak torunu da çanakkale boğazı'nda demirleyen avustralya ve yeni zelanda'dan gelen 6 cruise gemisinde geceledi. ayrıca cumartesi günü yapılacak olan 57'nci alay yürüyüşüne katılmak için türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gençler 300 otobüsle çanakkale'ye gelecek.
hava ve deniz trafiği kapatıldı
güvenlik gerekçesiyle çanakkale boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. boğazın her iki girişinde türk savaş gemileri önlem aldı. güvenlik önlemleri kapsamında hava sahası da törenlere katılacak olan devlet başkanlarını ve temsilcileri taşıyan uçaklar haricindeki tüm uçuşlara kapatıldı. savaş uçakları da belli aralıklarla devriye uçuşu gerçekleştirdi. iki yaka arasında yolcu geçişleri kepez limanı'ndan, araç geçişleri ise lapseki üzerinden yapılabildi.
halkevlerine baskın ve gözaltı
liderlerin geçiş yolu olan demircioğlu caddesi üzerindeki halkevleri'nin bürosuna asılı olan ve üzerinde 'faşiştin, gericinin, diktatörün üstüne yürü, bir mayıs'ta halkevleriyle alanlara' yazalı pankart gece polis tarafından indirildi. aramalar sonrasında da 3 kişi gözaltına alındı. güzergâh üzerindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi.
kaynak: al jazeera, aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;