Dünya

2014'te 60 gazeteci öldürüldü

Gazetecileri Koruma Komisyonu, 2014'te dünyada en az 60 gazetecinin görevlerini yapmaya çalışırken öldürüldüğünü açıkladı. 17'si Suriye'de hayatını kaybetti.

Nisan ayında Afganistan'da öldürülen AP fotoğrafçısı Anja Niedringhaus için Pakistan'da düzenlenen eylem. [Fotoğraf: Reuters]

merkezi new york'ta bulunan gazetecileri koruma komisyonu'nun (cpj) yayımladığı rapora göre, 2014'te suriye, afganistan, ukrayna, filistin, irak, paraguay, myanmar, orta afrika cumhuriyeti ve gine başta olmak üzere çeşitli ülkelerde en az 60 gazeteci görevlerini yaptıkları sırada ya da yazdıkları haberler yüzünden öldürüldü.

öldürülen gazetecilerden yüzde 25'ini kendi ülkelerinden farklı ülkelerde görev yapan gazeteciler, yüzde 75'ini de yerel muhabirler oluşturuyor.

iç savaşın dört yıldır devam ettiği suriye'de bu yıl 17 gazeteci öldürüldü. iç savaşın başlamasından bu yana suriye'de yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı 79'a yükseldi.

amerikalı gazeteciler james foley ve steven sotloff, işid terör örgütü tarafından başları kesilerek öldürüldü.

ukrayna krizinde de gazeteciler öldü

ukrayna'da yeni hükümet ile rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar da beş gazeteci ile iki basın çalışanı hayatını kaybetti. 

yaz aylarında israil ile filistin arasında yaklaşık 50 gün boyunca devam eden çatışmada en az dört gazeteci ile üç basın çalışanı yaşamını yitirirken, irak'ta da en az beş gazeteci görevleri başında öldürüldü.

bu yıl üç gazetecinin katledildiği paraguay ise güney amerika ülkeleri arasında en fazla gazetecinin öldürüldüğü yer oldu.

myanmar'da 2007'den bu yana ilk kez bir gazeteci öldürülürken, orta afrika cumhuriyeti'nde hıristiyanlar ile müslümanlar arasındaki çatışmaları izleyen bir gazeteci ile gine'deki ebola salgınıyla ilgili haber yapmaya çalışan üç gazeteci de öldürüldü. 

geçen yıl görevleri başında öldürülen gazeteci sayısı 70'ti.

komisyon 18 gazetecinin öldürülmesiyle ilgili soruşturmaların hâlâ devam ettiğini belirtti.

gazetecileri koruma komisyonu 1992 yılından bu yana her yıl öldürülen gazetecilerle ilgili raporunu yayımlıyor. raporda uçak, araba kazası ya da hastalıktan kaynaklanan ölümlere yer verilmiyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;