Dünya

2100'de Müslümanların sayısı Hıristiyanları geçecek

Amerikan araştırma kuruluşu Pew Research Center'ın raporuna göre, 2070'de dünyada Hıristiyan ve Müslüman nüfus neredeyse eşit olacak. 2100 yılında ise İslam dünyanın en yaygın dini haline gelecek.

Konular: Dünya
Moskova camisinde Kurban bayramı namazı [Fotoğraf: AP]

amerikan bağımsız düşünce ve araştırma kuruluşu pew research center’ın (prc) yayınladığı "dünya dinlerinin geleceği: nüfus artış öngörüleri 2010 - 2050" adlı rapora göre, 2100 yılında dünyada hristiyan'dan fazla müslüman olacak.

raporda islam dinine mensup kişilerin yüksek doğurganlık oranları sebebi ile dünyanın en hızlı büyüyen nüfusu olduğu açıklanıyor.

raporda ayrıca 2050’de avrupa nüfusunun yüzde 10'unun müslüman olacağı, müslüman nüfusunun abd’deki en kalabalık ikinci din olan yahudiliği geçeceği ve hindistan’ın çoğunluğu hindu olsa da en çok müslüman barındıran ülke haline geleceği de belirtiliyor.

prc’nin raporunun en ilginç tespitlerinden biri de, 2050 ile 2070 yılları arasında dünyada yaşayan her 10 hıristiyan’dan dördünün sahra altı afrika’da yaşayacağı bilgisi. 

araştırmada bu sonuçlara mevcut doğurganlık oranlarından ulaşıldığı belirtiliyor. buna göre müslümanlar arasında kişi başı doğurganlık oranı 3,1 iken, hıristiyan kadınlarda bu oran 2,7.

rapor 2050 yılında 66 milyon hıristiyan’ın ateist olması ya da din değiştirmesinin beklendiği de öne sürüyor. 

enstitü müdürü alan cooperman konuyla ilgili focus dergisine verdiği röportajda şunu söyledi;

“müslüman topluluklar, dünyanın nüfus artışının en fazla olduğu bölgelerinde yoğun olarak yaşıyorlar. örneğin, dünyada en fazla müslüman yaşayan ülke bugün hinduizm'in en yaygın olduğu hindistan olacak. araştırmacılar, 2050 yılında avrupa nüfusunun yüzde 10’unun müslüman olacağını hesaplıyor."

2050`de dünya nüfusu 9,3 milyara çıkacak

2010 yılı itibariyle, 6,9 milyarlık dünya nüfusunun 2,2 milyarı yani yüzde 31’i hıristiyan dinine mensup. 1,6 milyar kişi ise müslüman ve bu dünya nüfusunun yüzde 23’ünü oluşturuyor.

2070’de dünya nüfusunun 9,3 milyara ulaşması, 2 milyar 918 milyon 70 bin kişinin hıristiyan, 2 milyar 761 milyon 480 bin kişinin ise müslüman olması öngörülüyor. yani hıristiyanlar dünya nüfusunun yüzde 31’ini, müslümanlar ise yüzde 30’unu oluşturacak.

2100'de ise yeryüzünde yaşayan insanların yüzde 35'i müslüman, yüzde 34'ü hristiyan olacak.

çoğunluğun değişeceği ülkeler

şu an 159 ülkede hıristiyan nüfus çoğunlukta. 2050’de bu ülkelerin 8’inde hıristiyanlar nüfusun yüzde 50’sinden daha azını oluşturacak. bu ülkeler; britanya, benin, bosna-hersek, fransa, hollanda, yeni zelanda, avusturya ve makedonya cumhuriyeti.

makedonya ve nijerya’da en kalabalık dini grup müslümanlar olacak. müslümanların çoğunlukta olduğu ülke sayısı 49’dan 51’e çıkacak.

fransa, yeni zelanda ve hollanda’da en büyük grup hiçbir dini kuruma bağlı olmayan insanlardan oluşacak.

nijerya, abd ve brezilya’dan sonra en kalabalık hıristiyan nüfusu barındıran ülke konumuna yükselecek. 

diğer dinler

2050 yılında hinduizme inanan insan sayısının 1,4 milyar, halen 14 milyondan biraz daha az olan yahudilerin sayısının 16,1 milyon olması bekleniyor. yahudilik, diğer dinlere mensup kişilere nazaran daha düşük doğum oranı sebebiyle dünya nüfusu içinde çok küçük bir azınlık haline gelecek.

aynı rapora göre, budizm, inananlarının sayısının azalacağı tek inanç. buna sebep olarak çin, japonya ve tayland’ta düşük doğum oranı ve yaşlı nüfus olması gösteriliyor.

kaynak: pew research center, focus
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;