Bilim-Teknoloji

22 milyon basamaklı asal sayı

Missouri Üniversitesi'nden bir matematikçi 22.338.618 basamaklı yeni asal sayı bularak en uzun asal sayı rekorunu kırdı. Daha önceki rekor 3 yıl önce bulunan 17.425.170 basamaklı asal sayıydı.

Konular: Bilim-Teknoloji
[Fotoğraf: Shutterstock]

22.338.618 basamaklı yeni asal sayının bulunmasıyla bilinen en uzun asal sayı rekoru kırıldı. daha önceki rekor 3 yıl önce bulunan 17.425.170 basamaklı asal sayıydı. mersenne asal sayıları araştırma (gimps)projesine gönüllü destek vern missouri üniversitesi matematikçilerinden dr. curtis cooper, bir ay aralıksız süren bir çalışmayla bugüne kadar bilinen en büyük asal sayıyı keşfetti. yeni asal sayı 22 milyon 338 bin 618 basamaklı. asal sayının doğruluğunu teyit eden squirrels yazılım firmasınınndan david stanfill, asal sayıların keşfetilmesinin ağ, iletişim ve dijital güvenlik şifrelemeleri için önemli olduğunu söyledi.

matematikçilerin yeni hedefi 100 milyon basamaklı asal sayı bulmak. bu sayıyı bulana 150 bin dolar ödül verilecek. 

asal sayılar kendisinden ve 1'den başka hiçbir sayıya bölünemeyen sayılara deniyor. ilk kez 16. yüzylda fransız keşiş marin mersenne'in bulduğu asal sayılara 'mersenne sayıları' da deniyor. 

kaynak: the verge, gimps

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;