Türkiye

28 Şubat'ta dokuz isme tahliye

Darbe davasında aralarında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu sanıklar serbest kaldı, tutuklu yargılananların sayısı 25 oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Kemal Gürüz

Serra

Deneme

Kemal Gürüz
Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, 28 Şubat Davası'nda tahliye edildi. [AA]

28 şubat darbe davasının 2 eylül pazartesi günü görülen dördüncü duruşmasında, yeni tahliye kararları çıktı.

özel yetkili ankara cumhuriyet başsavcılığı, kükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 sanığın yargılandığı davadaki tahliye taleplerini değerlendirdi.

28 şubat 1997 günü gerçekleştirilen milli güvenlik kurulu'nun (mgk) giden süreçte ve sonrasında türk silahlı kuvvetleri'nin (tsk) üst düzey komuta kademesinde görev yapan isimlerin de aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında mahkemeden tahliye kararı çıktı.

eski kara kuvvetleri komutanı emekli org. hikmet köksal, eski hava kuvvetleri komutanı emekli org. ahmet çörekçi, eski mgk genel sekreteri emekli org. ilhan kılıç, eski jandarma genel komutanlığı harekat başkanı korgeneral hakkı kılınç, eski genelkurmay istihbarat daire başkanı korgeneral çetin saner, emekli korgeneral izzettin iyigün, eski özel kuvvetler komutanı korgeneral abdullah kılıçarslan, emekli korgeneral kamuran orhon ve eski yükseköğretim kurulu (yök) başkanı prof. dr. kemal gürüz tahliye edilen isimler oldu. bu kişiler hakkında adlî kontrol hükümleri uygulanacak.

tahliye edilenlerden çetin saner, 28 şubat sürecinde irtica brifingleri veren isimdi. izzettin iyigün ise etimesgut zırhlı birlikler komutanı iken sincan’da tankların yürütülmesi emrini kendisinin verdiğini açıklamıştı.

davanın sivil tek sanığı olan kemal gürüz'ün yök başkanlığı döneminde ise 28 şubat 1997 tarihli mgk toplantısında alınan kararlar çerçevesinde üniversitelerde başörtüsü yasağı uygulaması başladı. gürüz, 3,5 ergenekon davası nedeniyle 3,5 yıl boyunca tutuksuz yargılandı. bu davadan 13 yıl 11 ay ceza alan gürüz, tutuksuz yargılandığı sürede birçok kez yurtdışına çıkmış, her seferinde geri dönmüştü.

28 şubat soruşturmasında ifadesi için çağrıldığında yurt dışında olan gürüz, türkiye'ye dönerek ifade verdikten sonra tutuklanmıştı.

mahkemenin, tahliye ettiği bazı sanıkların yaş ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurduğu belirtiliyor. bazı sanıkların ise özel belgelerine ve bilgisyarlarına el konulduğu için delilleri karartma şüpheleri olmadığı için tahliye edildikleri ifade ediliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;