Bilim-Teknoloji

55 bin yıllık kafatası, ilk göçü aydınlatabilir

Arkeologlar İsrail'in kuzeyindeki bir mağarada 55 bin yıl öncesine ait bir insan kafatası keşfetti. Modern insan kafatasından neredeyse hiçbir farkı olmayan fosil, insanların Afrika'dan çıktığı ilk göç hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kafatası 2008 yılında ortaya çıkarılan Manot mağarasında bulundu. [Fotoğraf: Menahem Kahana/AFP]

modern insanın atalarının afrika'dan çıkarak tüm dünyaya yayıldıkları göç hakkında yeni bilgiler sunacak önemli bir keşfe imza atıldı. israil'deki manot mağarasında bulunan 55 bin yıllık kafatası, insanların avrasya'ya 60-70 bin yıl önce ayak bastıklarına işaret ediyor.

journal dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan tel aviv üniversitesi'nden profesör israel hershkovitz, 'kafatasının çok ince olduğunu ve modern bir kafatasından neredeyse hiçbir farkı olmadığını' söyledi. hershkovitz, buna rağmen eski insam türlerine ait benzerlikler bulunduğunu da belirtti.

doğu afrika'dan büyük bir göç yaşandığına dair önemli bir bulgu elde ettiklerini belirten hershhovitz, "atalarımız sahara ve namibya çölleri geçerek akdeniz'in doğusunda 55 bin yıl önce yaşamaya başladı. bulduğumuz kafatası insan evrimini anlamak için anahtar görevi görebilir" yorumunda bulundu.

modern insanı çağrıştırıyor

antik kafatasının arkasında bulunan belirgin çıkıntının, özellikle avrupa'da bulunan ilk insanlara ait kafataslarıyla benzerlik gösterdiği ifade edildi. araştırmacılar, buradan yola çıkarak manot'da yaşamış insanların yontma taş çağı'nda yaşamış avrupalıların öncesini temsil ettiğini düşünüyor.

bbc'ye açıklama yapan londra doğal tarih müzesi'nden chris stringer, 'manot fosilinin afrika'dan 60 bin yıl önce ayrılan ve asya ile avrupa'ya dağılan ilk insanların az bulunan kalıntılarından birini temsil ettiğini' belirtti. stringer, kafatasının halen birçok eksik bilgi bulunan döneme ait daha fazla fosil bulabilmek adına ümit verici olduğunu söyledi.

bir diğer önemli keşif tayvan'da

nature communications dergisinde bu hafta içinde yayımlanan bir diğer önemli keşifte, 200 bin yıl öncesine uzanan bir çene kemiği bulundu. balıkçılar tarafından kıyıdan 25 km açıkta çıkarılan çene kemiğinin, kısa ve geniş, aynı zamanda kalın ve büyük dişli olduğu, bu yüzden sınıflandırmasının yapılamadığı ifade edildi.

stringer, çene kemiğinin modern insandan önce var olan ve kuzey-doğu asya'da 400 bin yıl öncesine kadar uzanan homo erectus türüne ait olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. bir diğer olasılık, neandertallerin asyalı akrabası kabul edilen denisovan insanına ait olduğu.

çene kemiğinden dna elde edilememesi, yeterli bilgi elde edilememesine neden olurken, modern insanın uzak doğu'da sanılandan daha eski tarihlerde var olduğu düşüncesi güçleniyor. bilim insanları geçtiğimiz yıl çin'de 70 ila 125 bin yıl öncesine uzanan insan kalıntıları bulmuştu.

Tayvan'da bulunan çene kemiğ 200 bin yıl öncesine uzanıyor.
[[Fotoğraf: Nature Communications]]

kaynak: bbc ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;