İsrail - Filistin sorunu

695 ölü, 4500 yaralı

Gazze'ye saldırılarını 17 gündür aralıksız sürdüren İsrail 695 kişiyi öldürdü. Saldırılarını yoğunlaştıran İsrail, Han Yunus'un doğusundaki Huza ve Absan bölgelerini aralıksız bombalıyor.

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısı 50 gün sürdü. [Fotoğraf: AP - Arşiv]

israil'in gazze'ye yönelik kara saldırısı ve bombardıman devam ediyor. 7 temmuz'da başlayan saldırılar bugün han yunus bölgesinde yoğunlaşmış durumda. burada bulnan nasır hastanesinin çevresi yoğun aralıksız israil savaş uçakları tarafından vuruluyor. hastanede yatan yaralılar ve sağlık personeli ile tedirgin.

pazartesi günü vefa hastanesinin üçüncü katı israil ordusu tarafından vurulumuştu. saldırıda hastanede tedavi gören dört yaralı hayatını kaybetti, 40 kişi de yaralandı. 

gazze'ye yönelik saldırıda hayatını kaybeden filistinlilerin sayısı her dakika artıyor. 17 gündür devam eden  saldırılarda filistinlilere ait ev ve yaşam alanlarını vuran israil 695 filistinliyi öldürdü, 4500 filistinliyi de yaraladı. ölen filistinliler arasında en az 171 çocuk bulunuyor.

israil topçuları han yunus'un doğusunda huza bölgesini yoğun bombardıman altında tutuyor. bölgede çok sayıda ölü ve yaralı bulunduğu bildiriliyor. bölgeye yaklaşmaya çalışan ambulanslar israil tankları tarafından vuruluyor. bu nedenle ölü ve yaralı sayısı hakkında net bilgi edinilemiyor. gazze'deki uluslararası insan hakları kuruluşları ambulansların huza'ya ulaşabilmesi için çağrı yapıyor.

filistin içişleri bakanlığı, israil topçularının huza'da ağır ve rastgele bombardıman yaptığını belirterek, “huza'da şecaiyye'de uygulanan senaryo tekrarlanıyor. bu gece huza katliamına şahit olabiliriz” açıklaması yaptı.

filistin sağlık bakanlığı sözcüsü eşref kudra, şu ana kadar han yunus'un doğu bölgesinden 3 ölü ve çoğu ağır 20 yaralının geldiğini açıkladı.

cezayir hastanesi'ni vurdular

israil ordusu, han yunusu'un doğusunda absan bölgesini de yoğun bombardıman altında tutuyor. bölgedeki cezayir hastanesi bombalanan yerler arasında. hastane, saldırının ardından boşaltılıyor. absan bölgesinde 30 aile 'kurtarın' çağrısı yapıyor.

israil uçakları, gazze'nin mağazi bölgesindeki istikamet camisi'ni ve beyt lahiye'deki el baraka camisi'ni bombaladı. beyt lahiye ve beyt hanun ağır hava ve topçu bombardımanı altında.

gazze'nin şecaiyye, tüffah ve zeytun mahallelerinde israil ordusu ile izzeddin kassam tugayları arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

izzeddin kassam tugayları, dün gece israil hava kuvvetleri'ne ait bir f-16 savaş uçağını yerden fırlatılan bir füze ile vurduğunu iddia etti. ancak israil iddiayı reddetti.

israil nablus'a girdi

israil ordusu batı şeria'daki nablus kentine baskın düzenledi. kentte filistinlilerle israil askerleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

el halil, beyt lahim ve kudüs'te de israil askerleri ile filistinliler arasında çatışmalar var. beyt lahim'de 32 yaşındaki mahmud hamamra vurularak öldürüldü. 

bölgede filistinlilerden çok sayıda yaralı olduğu, birçok filistinlinin de tutuklandığı bildiriliyor. 

batı şeria’da dün de bir filistinli genç israil güvenlik güçleri tarafından silahla vurularak öldürülmüştü. 

erakat: saldırı tüm filistinlilere

al jazeera'ye konuşan filistinli başmüzakereci saib erekat, “israil'in gazze'ye yaptığı saldırı sadece hamas'a karşı bir saldırı değil, tüm filistinlilere karşı bir saldırıdır. bu saldırı filistin davasına ve ilerleyişine karşı bir darbedir” dedi.

gazze'den ambargonun kalkmasının, filistinliler için bir hak olduğunu belirten erekat, “ateşkes ile gazze'den ambargonun kalkmasının arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz. yoğun bir diplomatik trafiğinin içindeyiz. hamas'ın söylediği talepler sadece hamas ile ilgili değildir, bu filistin davasının temel haklarıdır. denizde balıkçılık özgürlüğü, esirlerin serbest bırakılması ve tüm sınır kapılarının açılması bu tüm filistinliler için meşru bir haktır” diye konuştu. 

israil ordusundan açıklama

israil odusu, gazze'nin sınır bölgelerinde çatışmalarda iki israil askerinin öldüğünü 19 askerin yaralandığını açıkladı. böylece israil saldırıların başından bugüne kadar 33 askerinin öldüğünü kabul etti. izzeddin kassam tugayları ise şu ana kadar 55 israil askerini öldürdüğünü duyurdu.

100 bin gazzeli evinden oldu

birleşmiş milletler mültecileri koruma örgütü (unrwa), 100 bin filistinlinin evsiz kaldığını ve bir kısmının bm kamplarında yaşadığını duyurdu.

gazze'de katliamları ve saldırıları sürdüren israil bir hafta önce maghazi mülteci kampını da vurmuştu.

sınır kapılarının açılmaması ve gazze’ye yönelik israil ambargosunun sürmesi nedeniyle bölgedeki insani durum da gittikçe kötüleşiyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;