İsrail - Filistin sorunu

Abbas: İhlâlleri kabul etmeyeceğiz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlâlleri kabul etmeyeceklerini belirtti, "Son haftalarda meydana gelen olaylar içimizi acıtıyor" dedi.

Filistin lideri Abbas "Son haftalarda meydana gelen olaylar içimizi acıtıyor" dedi. [Fotoğraf-EPA]

filistin resmi haber ajansı wafa'nın haberine göre, abbas, filistin kurtuluş örgütü yürütme kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, "kudüs ile mescid-i aksa meselesi ve son haftalarda meydana gelen olaylar içimizi acıtıyor" dedi. 

abbas, mescid-i aksa'nın olduğu gibi korunması çağrısında bulunarak, "filistin yönetimi, kudüs ve mescid-i aksa'ya yönelik ihlâlleri kabul etmeyecek. daha önce de söylediğimiz gibi aksa bizim için kutsaldır, buraya yapılan ihlâlleri kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

israil başbakanı binyamin netanyahu'dan "sükunet" mesajı geldiğini belirten abbas, konuşmasında, "bizler de sükunetten yanayız ve olayların, insan gücünü aşan bir krize doğru sürüklenmesini istemiyoruz. biz sükuneti istiyoruz" ifadesine yer verdi.  

netanyahu, kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, "dini bir yangın çıkarmanın kolay ancak söndürmenin zor" olduğunu belirterek, bu mesajın mümkün olduğunca açık bir şekilde filistin devlet başkanı mahmut abbas’a da iletildiğini kaydetmişti.

'genel seferberlik' çağrısı

dünya müslüman alimler birliği, mescid-i aksa'nın korunması için müslümanlara "genel seferberlik" çağrısında bulundu.

birlik başkanı yusuf el-karadavi ve genel sekreteri ali karadaği'nin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, müslümanların, israil'in kudüs ve mescid-i aksa'ya yönelik ihlâllerine karşı sessiz kalmamaları gerektiği kaydedildi.

açıklamada, "mescid-i aksa'nın korunup, zaman ve mekan olarak ikiye bölünmesini önlemek için  tüm müslümanları seferber olmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

açıklamada, kudüs halkından mescid-i aksa'da baskınlara karşı nöbet tutmaları talep edilirken, arap ve islam ülkelerine mescid-i aksa'yı koruma konusunda üzerlerine düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeleri çağrısında bulunuldu.

israil'in aksa'ya herhangi bir zarar verme veya buranın müslümanlara kapatılması konusunda uyarıldığı da bildirildi.

israil’in mescid-i aksa’ya yönelik son zamanlarda artan ihlâlleri, kudüs’te israil askerleri ile filistinliler arasında sık sık çatışma ve gerginliklere neden oluyor. israil askerlerinin müdahalesine filistinliler, taş ve molotofkokteyli atarak karşılık vermeye çalışıyor.

kudüs'te bulunan mescid-i aksa, müslümanlar'ın ilk kıblesi özelliğini taşıyor. yahudiler, içinde kıble mescidi ile kubbetu's sahra camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu mescid-i aksa külliyesi altında, süleyman mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

yahudi yerleşimciler ve israilli yetkililer zaman zaman aksa külliyesi içine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;