İşgal sonrası Afganistan

'ABD askerine ihtiyaç yok'

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, ülke askerinin Taliban'a karşı güvenliği sağlamak için yeterli olduğunu, ABD ile güvenlik anlaşması imzalamayacağını söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 5 Nisan'da görevi bırakıyor. [Reuters]

görev süresinin dolmasına bir ay kalan afganistan devlet başkanı hamid karzai, cumartesi günü meclisteki son konuşmasını yaptı. afgan ordusunun ülke güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu söyleyen karzai, “artık ülkedeki amerika birleşik devletleri (abd) askerlerine ihtiyaç yok” dedi.

abd askerinin ülkede kalmasına yeşil ışık yakacak anlaşmayı imzalamayı düşünmediğini söyleyen afgan lider, kararı bir sonraki başkana bırakmak istiyor. 5 nisan’daki seçimin 10 adayı da, seçilmeleri halinde abd ile güvenlik anlaşmasını imzalayacaklarını söyledi.

DOSYA: İŞGAL SONRASI AFGANİSTAN

devlet başkanlığı seçimlerine bir aydan az süre kala, ülkedeki taliban güçleriyle savaşan abd askerlerinin varlığının sürdürülmesi tartışması devam ediyor.  

abd yönetimi, askerlerinin güvende olması için, operasyonlarda özel ayrıcalıklar veren bir anlaşmanın afganistan hükümetiyle imzalanmasını şart koşuyor.

afgan halkı ise, bu anlaşmayla abd askerlerinin evlere baskınlar düzenleyip, gerekçesiz tutuklamalar yapma hakkı kazanmasını istemiyor.

kaynak: ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;