Türkiye-ABD ilişkileri

ABD: DHKP/C tehdidi sürüyor

ABD Dışişleri'nin 2013 terör raporunda örgütün hem Türkiye hem ABD için tehlike oluşturduğu kaydedildi. Reyhanlı saldırısı ise Türkiye'nin bugüne kadar karşılaştığı en büyük 'terör olayı' olarak nitelendirildi.

Konular: Türkiye, ABD, Amerika
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde bir kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı DHKP/C'nin düzenlediği açıklanmıştı. [AA]

raporda türkiye'nin 2013'te daha çok iç terör tehditleriyle yüz yüze kalmaya devam ettiğine ve bunlara güçlü karşılıklar verdiğine dikkat çekildi. abd ve nato karşıtı görüşlere sahip dhkp/c'nin artan eylemlerinin hem abd hem de türkiye'nin güvenlik çıkarlarına tehdit oluşturduğu belirtilen raporda, örgütün şubat ayında abd'nin ankara büyükelçiliği de dahil türkiye'de birçok saldırıda bulunduğu hatırlatıldı.

raporun avrupa bölümünün özetinde, avrupa'nın 2013 yılında birçok ciddi 'terörist' saldırıya sahne olduğu belirtilerek reyhanlı saldırısı buna örnek olarak gösterildi. suriye sınırına yakın hatay'ın reyhanlı ilçesinde 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan 11 mayıs 2013'teki saldırı, 'türkiye'nin modern tarihinin en büyük saldırısı' olarak nitelendirildi. 

rusya'daki otobüs saldırısı ve abd'nin ankara büyükelçiliği'ne yapılan saldırı ile paris'te üç pkk'lının öldürülmesinden de avrupa'daki diğer saldırılar arasında bahsedildi. 

suriye'de devam eden çatışmalar nedeniyle türkiye sınırlarının yakınında faaliyet gösteren el kaide, el nusra ve irak islam devleti gibi 'terörist gruplara' dair kaygıların yükseldiği de raporda yer aldı.

suriye'deki yabancı savaşçılarla ilgili soruları yanıtlayan abd dışişleri bakanlığı sözcüsü marie harf, “suriye’ye yabancı savaşçıların akınıyla mücadelede türk hükümeti ve diğer hükümetlerle kuşkusuz yakından çalışıyoruz. bu çok büyük bir zorluk ki, kendileri de bunun zorluğunun farkında. bu çetin bir sorun, dolayısıyla bu akını önlemeleri için kapasitelerini, sınır güvenliklerini, hukuki yaptırımlarını oluşturmaya yardım etme çalışmalarını sürdüreceğiz” dedi.

pkk ile çözüm süreci

türkiye'de faaliyet gösteren en önde gelen 'terör örgütünün' ise pkk olduğu hatırlatılan raporda, "pkk ile 30 yılı aşkın çatışmadan sonra 2012 yılının sonunda türk hükümeti ile örgütün lideri abdullah öcalan'ın barış görüşmelerine başladığı" kaydedildi.

raporda 2012'nin sonlarına doğru görülen küçük çaplı saldırılar haricinde önemli bir çatışma yaşanmadığı ve 'terör örgütü' pkk'nın 2013 mart ayında ateşkes ilan ettiği belirtildi.

raporda pkk'lıların toplam sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğu, bunların 3 bin ila 3 bin 500'ünün kuzey irak'ta bulunduğu bildirildi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;