Yemen

'ABD Husilerle görüştü'

Yemen’de Hadi hükümetinin sözcülerinden Recih Bedi, ABD’nin Husilerle Umman’da görüştüğünü öne sürdü. Husi ve ABD’li yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

Konular: Yemen, Ortadoğu, ABD
Şii Husiler, Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'ye karşı silahlı mücadele başlatmıştı. [Fotoğraf: AP]

suudi arabistan’ın başkenti riyad’da bulunan yemen hükümetinin sözcülerinden recih bedi, reuters’a yaptığı açıklamada abd’nin şii husilerle umman’da görüştüğünü öne sürdü. bedi, “amerikalıların isteği üzerine, özel bir amerikan uçağıyla muskat’a götürülen husilerle toplantılar yapıldığı bilgisini aldık. biz bu görüşmelerde herhangi bir şekilde yer almıyoruz” dedi.

bedi, “umarız bu görüşmeler bm güvenlik konseyi’nin 2216 sayılı kararının uygulanması için gösterilen uluslararası çabaların bir parçası olarak yapılıyordur” diye konuştu.

reuters’ın ulaştığı husi ve abd’li yetkililer konu hakkında herhangi bir yorum yapmadı. yemen hükümetinin iddiası doğrulanırsa, ülkedeki krizin başlangıcından bu yana abd ile iran destekli husiler arasında ilk kez bir görüşme olduğu anlamına gelecek.

husilerin sözcüsü muhammed abdülselam, 23 mayıs’ta bir heyetle umman’a gittiklerini ve umman hükümetiyle kriz hakkında görüşmeler yapacaklarını duyurmuştu.

cumartesi günü bm yemen özel temsilcisi ismail vild şeyh ahmed’le görüşen yemenli siyasetçiler, ahmed’in kendilerine abd’li yetkililer ile husiler arasında umman hükümeti arabuluculuğunda dolaylı görüşmeler gerçekleştirildiği bilgisini verdiğini söylemişti. bm özel temsilcisi’nin ekibinden konu hakkında herhangi bir açıklama gelmedi.

yemen krizinde son durum

ülkede iran destekli husilerin ilerleyişini durdurmak için suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 mart'ta "kararlılık fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. yemen'de cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 nisan'da sona erdiği açıklanmış ve yemen halkı için artık "umuda dönüş" operasyonunun başladığı belirtilmişti.

tarafları bir araya getirmek için sarf edilen çabalarda, en son bm tarafından cenevre'de 28 mayıs'ta görüşmeler için çağrı yapılmış ve taraflar bu çağrıyı kabul etmişti. ancak sonrasında görüşmelerin süresiz ertelendiği duyurulmuş, sebep olarak da cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'nin, yemen konusunda birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'nin (bmgk) ilgili kararının görüşmelerden önce uygulanmasında ısrar etmesi gösterilmişti.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;