NATO

ABD ve Almanya patriotları çekiyor

ABD ve Almanya, NATO misyonu kapsamında 2013'te Türkiye'nin güney sınır illerine yerleştirilen patriot füzelerinin görev sürelerinin bitiminin ardından Türkiye'den çekileceğini açıkladı.

Konular: Türkiye, Almanya, ABD
Almanya'dan gelen patriot bataryalarının süresi Ocak 2016'da, ABD'den gelenlerin süresi Ekim 2015'te doluyor. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

abd, görev süresi ekim’de dolacak olan gaziantep'teki patriot füzelerinin geri çekileceğini türkiye'ye bildirdi. türkiye'nin talebiyle nato misyonu çerçevesinde 2013’te yerleştirilen füzelerin konuşlanma mevzii ve altyapısı bozulmadan bırakılacak, ihtiyaç olduğu takdirde bir hafta içinde yeniden yerleştirilebilecek.

füze bataryalarının ‘modernizasyon güncellemesi’ için abd’ye geri gönderildiğinin altını çizen açıklamada, doğu akdeniz’de abd donanma gemisi aegis’in varlığını sürdüreceği de hatırlatıldı.

abd ve türkiye hükümetlerinin ortak açıklamasında, nato’nun güneydoğu sınırındaki güvenlik endişeleri konusunda müttefiklerle danışma ve dayanışmanın devam edeceği vurgulandı.

2013'te abd'nin iki füze bataryası gaziantep'e, almanya'nın iki bataryası kahramanmaraş'a ve hollanda'nın iki bataryası da adana'da kurulan birliklere konuşlandırılmıştı. füzeler türkiye'nin sınır bütünlüğünü korumak ve nato'nun güneydoğu sınırındaki tehditlere karşı önlem almak amacıyla kurulmuştu.

almanya da patriot füzelerini çekiyor

almanya savunma bakanlığı'nın internet sitesindeki açıklamada, 250 askerin görev yaptığı birliğin vazifesinin, "suriye'den türkiye topraklarına balistik füze atılma ihtimalinin azalması" nedeniyle 31 ocak 2016'da sona ereceği belirtildi.

alman silahlı kuvvetleri'nin bölgenin istikrarı için angajmanının devam edeceği belirtilen açıklamada, yaklaşık 100 askerin irak kürdistan özerk bölgesi ve irak güvenlik güçlerini eğitmeyi sürdüreceği kaydedildi.

almanya savunma bakanı ursula von der leyen de nato partnerleriyle türkiye halkını suriye'den füzelere karşı koruduklarını söyledi.

patriot birliğinin son üç yılda başarıyla görev yaptığını belirten leyen şöyle konuştu:

"ocak 2016'da görevini sonlandırıyoruz. krizlerle çalkalanan bölgede tehdit durumu başka bir odak noktası olan terör örgütü işid'e kaydı, ancak bölgenin istikrarı için kürt ve irak güvenlik güçlerini eğitmeye devam ederek bölgede kalacağız. unifil çerçevesinde doğu akdeniz ve lübnan açıklarında gemilerimiz görevine devam edecek."

almanya'nın patriot birliği türkiye'nin nato'dan talebi üzerine ocak 2013'te kahramanmaraş’ta konuşlandırılmıştı.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;