Yemen

ABD Yemen elçiliğini kapatıyor

ABD, İran destekli Husi isyancıların yönetimi ele geçirdiği Yemen’deki büyükelçiliğini kapatıyor. Reuters'a göre Amerika, Türkiye ya da Cezayir'den, kendisini Yemen'de temsil etmesini isteyecek. Ülkedeki çatışmalarda ise 9 kişi öldü.

Konular: Yemen, ABD, Ortadoğu
İstikrarsızlığın ve güvenlik boşluğunun sürdüğü Yemen'de Şii Husiler 4 ay boyunca başkenti kuşatmalarının ardından parlamentoyu feshetmişti. [Fotoğraf: Reuters]
amerika birleşik devletleri yemen'deki tüm faaliyetlerini güvenlik gerekçesiyle askıya aldı. yemen'deki amerikan büyükelçisi'nin de ülkeyi bugün terk edeceği açıklandı. 

çatışmalarda 9 kişi öldü

yemen'in beyda ilinde silahlı aşiret mensuplarıyla husi ensarullah hareketi'ne bağlı militanlar arasında çıkan çatışmada 9 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. çatışmada ayrıca 6 husinin aşiret üyleri tarafından alıkonulduğu açıklandı. 

ülkenin orta kesiminde yer alan beyda vilayeti, husilerin güneydeki kentlere girişi için ana kapılardan biri olma niteliği taşıyor.

yemen’de son durum

yemen'de iran destekli şii husiler, 4 aydan beri başkent sana'yı elinde bulunduruyor. hükümet ile başkente giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

yemen ordusu ile husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalemi ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

husiler bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin sittin caddesindeki konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi ve başbakan halit bahhah’ın hükümeti, husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.

husiler, cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek geçici ulusal konsey'i kurduğunu ilan etmişti.

buna göre konsey, 5 kişiden oluşan başkanlık konseyi'ni seçecek. başkanlık konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;