IŞİD

ABD'nin gizli Suriye operasyonu

Suriyeli bir muhalif grup üyesi, ABD’nin IŞİD’in elindeki rehineleri kurtarmak için Suriye’ye yaptığı operasyonun görgü tanıklarıyla konuştu ve ABD’nin operasyona dair paylaşmadığı detayları aktardı.

Konular: Suriye, ABD, Ortadoğu
Avrupa ülkelerinden çok sayıda kişi IŞİD'e katılıyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

amerikalı gazeteci james foley’nin öldürülmesiyle ilgili görüntülerin yayınlanmasının ardından abd savunma bakanlığı, bu yaz suriye’de gizli bir rehine kurtarma operasyonu düzenlediklerini ancak başarısız olduklarını açıklamıştı. operasyonun tam tarihi veya yeri ise güvenlik gerekçesiyle paylaşılmamıştı. ismini ibrahim rakayi olarak veren bir suriyeli muhalif grup üyesi, abd’nin gizli rehine kurtarma operasyonunun görgü tanıklarıyla konuşup, yaşananları reuters ajansına anlattı.

görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, fırat nehri kıyısındaki rakka kenti yakınlarında bulunan akrişi köyüne 4 temmuz geceyarısı 20’den fazla abd komandosu ağır silah ve helikopterlerle baskın yaptı.

komandolar yere inmeden önce çevredeki uçaksavarları havadan imha etti. yere indikten sonra ilk iş olarak rakka yolunu kapatan komandolar, rehineleri aramaya koyuldu.

yanlış istihbarat

rehinelerin artık kampta olmadığını anlayan özel harekât birliği (delta force) askerleri, buradaki işid üyeleriyle çatıştı ve sonra da kampı ateşe verdi. rakayi, “köylüler komandoların tüm işid üyelerini öldürdüğünü ve kampı yaktığını söyledi” dedi.

pentagon yetkilileri baskında çok sayıda işid üyesinin öldürüldüğünü ve helikopterdeyken kurşun isabet eden bir abd askerinin yaralandığını söylemişti. görgü tanıkları ise yaralı iki abd askeri olduğunu ifade ediyor.

işid’in öldürüldüğü anın görüntülerini paylaştığı gazeteci james foley’nin de aralarında bulunduğu abd’li rehinelerin kurtarılması için düzenlenen operasyon, istihbaratın yanlış çıkmasıyla başarısız oldu.

"rehinelerin yeri değişti"

reuters’ın işid’e yakın bir suriyeli kaynağa dayandırdığı iddiaya göre, operasyondan önce bazı amerikalıların antakya’da rehineler hakkında istihbarat toplamaya çalıştığı görüldü.

adı açıklanmayan suriyeli, işid üyelerinin de bu kişilerin sorular sorduğunu öğrenmeleri üzerine operasyon yapılacağını anlayarak, rehinelerin yerini değiştirdiğini söyledi.

suriye insan hakları izleme örgütü'nün kurucusu rami abdülrahman, rakka’daki çalışanlarının baskını kendisine bildirdiğini söyledi. fakat aldığı raporda “köylülerin sadece silah sesleri duyduklarını, bir şey görmediklerini” ifade etti.

abdülrahman, işid’e yakın bir kaynağın kendisine “çatışmada abd’li askerlerin öldüğü, işid üyelerinin sadece yaralandığı” bilgisini verdiğini söyledi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;