Yemen

Aden'de büyük patlama

Husilerin ele geçirmeyi hedeflediği Yemen'in güneyindeki Aden kentinde orduya ait en büyük silah depolarından birinde patlama meydana geldi. Çok sayıda ölü ve yaralı var.

Konular: Ortadoğu, Yemen
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçakları Sana'daki Husi hedeflerini bombaladı. [Fotoğraf: Reuters]

aa'ya konuşan görgü tanıkları, aden'in cebel hadid bölgesindeki silah deposunda patlama meydana geldiğini anlattı. patlama nedeniyle silah deposunun çevresindeki evlerde yaşayanlardan bazıları hayatını kaybederken bazıları da yaralandı. ancak ölü, yaralı sayısıyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

patlamadan çevredeki evler büyük ölçüde etkilendi. bölgeyi terk etmeye başlayanlar oldu.

yerel basında patlamanın, "kararlılık fırtınası" operasyonu kapsamında düzenlenen hava saldırılarından kaynaklandığı şeklinde iddialara yer verilirken, görgü tanıkları patlamaya depoda çıkan yangının neden olabileceğini söyledi.

al jazeera muhabiri ise, patlamanın husiler ve onlara destek veren devrik cumhurbaşkanı ali abdallah salih’e bağlı güçlerin arap birliği genel zirvesi’nde husilere karşı yürütülen operasyona destek konuşmalarına bir mesaj olarak düzenlediklerini söyledi.

aden'in merkezindeki cebel hadid bölgesinde bulunan deponun, yemen ordusuna ait en büyük silah depolarından biri olduğu biliniyor.

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun "kararlılık fırtınası" adı ile husilere yönelik başlattığı hava harekâtı, 3'üncü gününde de devam ediyor.

husiler 100 yabancı öğrenciyi kaçırdı

yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, husilere bağlı silahlı kişiler, başkent sana'nın güneyinde selefi fetih merkezi'nde uyrukları bilinmeyen 100 yabancı öğrenciyi kaçırdı.

husiler, mart ortasında aden’e ilerleyişleri başladığından beri geçtikleri bölgelerde çok sayıda insanı kaçırmıştı. kaçırılan kişilerin akıbeti de sayıları da bilinmiyor.

suudi arabistan diplomatları tahliye ediyor

yemen'de iktidarı ele geçiren husilere yönelik suudi arabistan öncülüğünde hava harekâtı sürerken, aden'de bulunan yabancı diplomatların bölgeden çıkarılması için harekete geçildi. 

husilerin başkent sana'yı ele geçirmesinden sonra liman kenti aden'e sığınan yabancı diplomatları tahliye operasyonunu suudi arabistan deniz kuvvetleri yürütüyor. birleşmiş milletler de sana'daki ekiplerini tahliye ettiğini açıkladı.

suudi devlet televizyonunda yer alan habere göre, 'fırtına' adı verilen tahliye operasyonu sabah saatlerinde başladı. 

husilerin ilerleyişi sürüyor

yoğun hava saldırılarına rağmen husiler, yeni bölgeleri ele geçirerek aden’e doğru ilerliyor. yerel güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, husiler arap denizi kıyılarında kritik bölge ve aden’e 100 km uzaklığında yer alan şakra bölgesini ve buradaki limanı ele geçirdi.

devrik cumhurbaşkanı ali abdullah salih’e bağlı güçlerden destek alan husiler, şebve eyaletinde bihan bölgesini de ele geçirdiler. bihan bölgesi, şebve’nin husilerin eline düşen ilk bölgesi oldu.

al jazeera muhabirinin aktardığı bilgilere göre, zırhlı araçlarla donanımlı husilere bağlı taze kuvvetleri taiz’den lahic’e ulaştı. lahic, aden’e yaklaşık 30 kilometre mesafede.

bombardıman sürüyor

suudi arabistan'ın başkenti riyad'da bulunan komuta merkezinde açıklama yapan sözcü, gece saatlerindeki bombardımanda husilerin hava savunmasının hedef alındığını duyurdu. sözcü, suudi arabistan sınırına doğru hareket halindeki kara birliklerinin de savaş uçakları ile vurulduğunu söyledi.

suud deniz kuvvetleri de aden'deki suudi arabistan diplomatik personelini bölgeden tahliye ediyor.

sana'daki al jazeera kaynakları, suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının akşam saatlerinde sana’daki bazı hedefleri bombaladığını söyledi.

kaynaklar sana’nın güneyinde bulunan husilere ait askeri tesis ve silah depolarının havadan üç kez bombalandığını belirtti.

silah depolarının hedef alınması üzerine husilerin depoları tedbir amaçlı boşalttığı ve silahları bilinmeyen yerlere taşıdığı ifade edildi. 

görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hava saldırılarında başkent sana'daki deylemi askeri üssü, 1. zırhlı tümen, fec attan bölgesindeki havacılık tugayları karargâhı, havacılık fakültesindeki uçaksavarlar, nakam dağı'ndaki silah depoları ve özel kuvvetler hedef alındı.

görgü tanıkları, saldırıların ardından nakam ve fec attan'daki silah depolarından alevlerin yükseldiğini aktardı. başkent sana ise elektriklerin kesilmesiyle karanlığa gömüldü.

husilere pusu

cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'ye bağlı birliklerle güney halk komitesi güçleri, lahic kentinde husilere pusu kurdu. bir zırhlı personel taşıyıcının imha edildiği pusuda 20 husi öldü. 

husi ensarullah hareketinin güneydeki ilerleyişinin bir parçası olan ve aden'e 50 kilometre mesafedeki lahic kenti yer yer şiddetli çatışmalara sahne oluyor. dünkü çatışmalarda da 5 sivil ölmüş, 20 kişi yaralanmıştı.

abd dışişleri bakanlığı sözcülerinden jeff rathke ise günlük basın toplantısında, "bunun ucu açık bir askeri operasyon olmasını istemiyoruz” dedi. 

rathke, abd’nin arap ülkelerinin olası kara operasyonunu destekleyip desteklemediğine yönelik soruları ise yanıtsız bıraktı.

yemen'in devrik lideri ali abdullah salih ise operasyonları durdurun çağrısı yaptı. salih, suudi arabistan öncülüğündeki güçlerin askeri operasyonu durdurmasını ve diyaloga geçilmesini istedi. 

hadi, sisi ile görüştü

dün aden kentinden suudi arabistan’ın başkenti riyad’a giden yemen cumhurbaşkanı hadi ise mısır’a geçti.

bugün başlayacak arap birliği zirvesi'ne katılacak olan hadi, özel bir uçakla zirvenin yapılacağı şarm el şeyh kentine gitti. hadi, mısır cumhurbaşkanı sisi tarafından havaalanında karşılandı.

hadi, sisi ile görüşmesinin ardından "bazı bölgesel güçlerin yemen'in iç işlerine müdahale etmeye çalıştığını ve mezhep farklılıklarını ayrılık tohumları ekmek için kullandığını" söyledi. suriye, libya ve irak'a işaret eden hadi, "yemen'in sonunun, mezhep çatışmaları ve iç savaşın yaşandığı bazı bölge ülkelerinin sonu gibi olmamasını temenni ediyorum" dedi.

hadi, ülkesine sunduğu siyasi destekten ve "kararlılık fırtınası" operasyonuna katılmasından ötürü mısır yönetimine teşekkür etti.

sisi ise "mısır hiçbir zaman kardeşlerinin yanında yer almaktan geri kalmadı ve kalmayacak. onları zor zamanlarında desteklemeye devam edecek" diye konuştu.

yemen krizinin geçmişi

devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine başkent sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan husiler, ocak 2015'te başkanlık sarayı'na girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, bir süre sonra aden'e geçerek ülkenin halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu. bu süreçte husiler tarafından alınan bütün siyasi kararların da geçersiz olduğunu ilan eden hadi'nin bu açıklamasına, husilerin ilerleyişini iran'ın bölgedeki nüfuz alanını genişletme çabası olarak gören başta suudi arabistan olmak üzere birçok arap ülkesi ve bmgk da destek vermişti.

hadi'nin aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

mısır savaş gemileri yolda

suudi arabistan'ın desteklediği mısır'daki sisi yönetimi, yemen operasyonuna destek vermek amacıyla dört savaş gemisini aden körfezi'ne yolluyor.

reuters'a konuşan süveyş kanalı'ndan yetkililer, savaş gemilerinin kanaldan geçerek aden körfezi'ne doğru yola çıktığını belirtti.

mısır, yemen operasyonuna destek veren 10 ülkeden biri.

'kara operasyonu gerekebilir'

bu arada reuters'e konuşan suudi arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava operasyonlarının ardından yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.

ismini açıklamayan bir güvenlik kaynağı reuters'a yaptığı açıklamada, 'yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dedi.

suudi arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında tüm iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı.

reuters'ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, yemen'de çatışmalar nedeniyle büyük limanlar kapatıldı.

tv ve gazete binalarına baskın

iran destekli şii husi ensarullah hareketi militanları, başkent sana'daki al jazeera bürosu ile bazı özel televizyon kanalları ve gazete binalarına baskın düzenleyerek ele geçirdi.

masdar basın kurumu kaynaklarından alınan bilgiye göre, husi militanları, kurumla aynı binada bulunan yemen şebab televizyonu binasına zorla girerek eşyaları yağmaladı, kanal çalışanlarını dışarı çıkardı.

masdar gazetesi editörü sami numan, aa muhabirine yaptığı açıklamada, iki askeri devriyeyle gazete ve kanala giren husilerin binayı askeri kışlaya çevirmeye çalıştıklarını söyledi.

başkent sana'daki al jazeera bürosuna da zorla giren husi militanları kameraları kırıp büroyu yağmaladı. husilerin özel televizyon kanalı saide'ye baskın düzenlediği ve televizyon çalışanlarını binayı boşaltmaya zorladıkları kaydedildi.

mısırlı uydu yayını sağlayıcısı nilesat'ın, yemen cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'nin talebi üzerine husilerin kontrolünde olan dört tv kanalının yayınını durdurduğu öne sürülmüştü.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;