Suriye'de iç savaş

Af Örgütü: PYD'nin ihlâlleri savaş suçu derecesinde

Uluslararası Af Örgütü, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde sivilleri zorla göç ettirdiğini ve bazı köyleri tamamen yıktığını açıkladı. Af Örgütü'ne göre PYD’nin ihlâlleri savaş suçu sayılabilecek derecede. Bazı ihlâllerin işlendiğini kabul eden PYD, bunun sivillerin korunması için gerekli olduğunu savundu.

Suriye'nin sınır kasabası Tel Abyad'ın Türkmen köylüleri YPG baskısı nedeniyle Türkiye sınırına sığınmıştı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

uluslararası af örgütü'nün suriye’nin kuzeyine gönderdiği ‘gerçekleri araştırma komitesi’nin hazırladığı rapora göre, bölgede öz yönetim ilan eden pyd, binlerce sivili zorla göç ettirdi ve evlerini yıktı. af örgütü'ne göre, ‘abd’nin terörle mücadele müttefiki’ pyd’nin bu ihlâlleri, savaş suçu sayılabilecek derecede. pyd, kasıtlı zorla göç ettirme vakalarını, işid’in denetiminde bir yıldan fazla bir süre yaşayan sivillerin örgütle bağlantılı olması gerekçesiyle gerçekleştirdi.

af örgütü uzmanı lama fakih raporla ilgili şöyle konuştu:

özerk yönetim, sivillerin evlerini bilerek yıkarak, bazı durumlarda köyleri tamamen yakıp yerle bir ederek, sakinlerini meşru hiçbir askeri zemine dayanmadan yerinden ederek savaş suçuna tekabül eden saldırılarla otoritesini suiistimal edip uluslararası insani hukuku yüzsüzce hiçe sayıyor.

özerk yönetim, işid ile savaşta arada sıkışan insanların haklarını çiğnemiş gibi görünüyor. savaş sonucunda gerçekleşmeyen yoğun bir göç ve yıkım tespit ettik. rapor, işid'in elinden alınan köylerdeki sivillere ya da bölge azınlıklarına yönelik kasıtlı ve organize kitlesel cezalandırma kampanyası olduğunu kanıtlarla tespit etti.”

af örgütü, evlerinden çıkmayı kabul etmeyen sivillerin abd öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla tehdit edildiğini de belirtti.

'karşılaştırmalı uydu görüntüleri'

raporda, pyd’nin tamamen yıktığı köylerin bir yıl arayla karşılaştırılmalı uydu görüntülerine de yer verildi. af örgütü'ne göre, görüntüler, evlerin kasıtlı olarak yıkıldığını ortaya koydu. bazı evlerin ateşe verildiği de kaydedildi.

haseke kentine bağlı tel hamis’in kırsalında yer alan hüseyniye, neredeyse tamamen yıkılan köylerin arasında. köyün 224 evinden sadece 14’ü ayakta kaldı.

köy sakinlerinden birinin ifadesi köyün kürt güçler tarafından yıkıldığını ortaya koyduy:

“bizi evlerimizden çıkardı. sonra evi ateşe verdiler. dozerleri getirdiler ve köy yerle bir oluncaya kadar evleri tek tek yıktılar.”

Af Örgütü'nün yayınladığı 2015'in Haziran ayına ait Hüseyniye Köyü uydu görüntüsü.

Af Örgütü tarafından yayınlanan Hüseyniye Köyü'nün 2014 yılı Temmuz ayına ait uydu görüntüsü.

ypg: sivillerin korunması için gerekliydi

af örgütü, söz konusu ihlâllerin pyd yetkililerine de sorulduğunu ifade etti. bazı ihlâllerin işlendiğini kabul eden pyd, bunun sivillerin korunması için gerekli olduğunu savundu. ancak birçok sivil, boşaltılan köylerinin işid’le savaş cephelerinden uzak olmasına rağmen zorla göç ettirildiklerini ifade etti.

kaynak: uluslararası af örgütü

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;