İş kazaları

AFAD: Önceliğimiz suyun çekilmesi değil

Ermenek'te 18 işçi 60 saattir su altında. AFAD, kömür ocağında önceliğin artık suyun çekilmesi değil güvenli bir alan oluşturulması olduğunu açıkladı.

Ermenek'te su basan ve göçükler olan kömür ocağında su tahliyesi ile arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. [Fotoğraf: AA]

başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad), ermenek'te kömür ocağında 18 işçinin mahsur kalmasına ilişkin su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmalarının, 606 kişilik bir ekip ve 126 araçla devam edeceğini açıkladı.

afad başkanı fuat oktay, önceliğin artık suyun çekilmesi olmadığını şu sözlerle anlattı:

"bugünden itibaren önceliğimiz suyun çekilmesi değil, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan o malzemenin dışarı çekilmesi, basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolgularının dışarı alınması. ayrıca oranın da ikinci bir kazaya sebebiyet vermeyecek ve çalışma yapılabilecek şekilde güvenli alana dönüştürülmesi. dolayısıyla orası temizlendikçe pompalar daha aşağıya indiriliyor. bu aşamalı bir şey."

afad'a göre, çalışmalara iki uçak, üç helikopter, 23 ambulans ve 22'si afad arama kurtarma aracı olmak üzere 126 araç katılıyor. ekipte dört de dalgıç var.

60 saatten fazladır su altındalar

ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu güneyyurt beldesi ile pamuklu köyü arasında bulunan has şekerler madencilik ltd. şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 ekim salı günü saat 12.15'te oldu. 

sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi. halen de su altındalar.

30 saati aşkın bir süredir de su tahliyesi çalışmaları sürüyor. yetkililere göre umutlar neredeyse tükenmiş durumda.

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından 19-20 haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandığı ancak kapatılmasına gerek görülmediği ortaya çıktı. 

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;