Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

AİHM'den sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili ret kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi, Şırnak'ın Cizre ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için yapılan başvuruları reddetti. Kararda, davacıların yardım talep etmeleri halinde Türk Hükümeti'nin gerekli adımları atacağına güvenildiği de belirtildi.

avrupa insan hakları mahkemesi (aihm), şırnak'ın cizre ve diyarbakır'ın sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi istemiyle yapılan başvuruları reddetti.

sur ve cizre'de yaşayan 5 vatandaş adına avukatları, aihm'e bireysel başvuruda bulunmuştu. başvurularda, sokağa çıkma yasağının kaldırılması, güvenlik operasyonlarının durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için geçici tedbir talebinde bulunulmuştu.

adalet bakanlığı, aihm'in konuyla ilgili istediği savunmasını 8 ocak'ta mahkemeye gönderdi. mahkeme, adalet bakanlığının görüşü doğrultusunda, bu aşamada ihtiyati tedbiri verebilmesi için elinde yeterli veri bulunmadığına karar vererek, başvuruları reddetti.

aihm'in kararında, 12 ocak 2016'da mahkeme içtüzüğü uyarınca başvurunun acilen tebliğ edilmesine, aynı gün yine içtüzük uyarınca başvurunun öncelikli olarak incelenmesine karar verildiği belirtildi.

kararda, "bölgedeki aşikar olan vahim durum dikkate alındığında, mahkeme, vücut bütünlükleri bakımından korumasız durumda olan başvuranların talep etmeleri halinde gerekli bakıma, yardıma erişebilmelerini sağlamak üzere tüm makul adımların hükümet tarafından atılacağına güvendiğini dile getirmektedir" ifadesi kullanıldı.

başvuranlara, başka gelişmeler olması halinde yeni bir başvuru yapma yolunun da açık olduğu bildirildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;