Genel seçim

AK Parti listesinde Beştepe-Çankaya dengesi

AK Parti'de MKYK listesine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağırlığını koyduğu, Davutoğlu'nun yönetimde yer almasını istediği isimlerin dışlandığı yorumları yapılmıştı. Partinin milletvekili aday listesi ise daha dengeli bir tablo ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 64. hükümet listesini onayladı. [Fotoğraf: AA]

ak parti 1 kasım seçiminde milletvekili adayı gösterdiği isimleri yüksek seçim kurulu'na sundu. geçtiğimiz hafta düzenlen ak parti kongresindeki mkyk listesinde erdoğan'ın ağırlığı görülmüştü. ancak milletvekili aday listesinde daha dengeli bir tablo ortaya çıktı. listede hem erdoğan'a hem de davutoğlu'na çok yakın isimler seçilebilecek yerlerden aday gösterildi. hatta eski cumhurbaşkanı abdullah gül'e yakın isimler de yine seçilebilecek yerlerden aday... 

binali yıldırım, bekir bozdağ, burhan kuzu, mahir ünal, aydın ünal, nurettin canikli, ali ihsan arslan, berat albayrak gibi erdoğan'a yakın isimler listede seçilecek sıralarda yer alıyor.

ali sarıkaya, ibrahim turhan, taha özhan, ertan aydın, vedat bilgin gibi başbakan'ın yakın mesai içinde bulunduğu isimler de yerlerini korudu. bu isimler aday gösterildikleri illerde üst sıralarda. davutoğlu'nun doktoru prof. dr. celil göçer de partinin tokat 3. sıra adayı.

listelerde ali babacan, beşir atalay gibi abdullah gül'e yakın diye bilinen isimler de yer alıyor. 

taner yıldız, cemil çiçek, mehmet ali şahin dengeli bir çizgi izleyen isimler de yine listede seçilebilecek sıralarda.

listeye giremeyenler

ak parti'yi 1 kasım seçimlerine götürecek listede yer almaması şaşırtan bazı isimler de var. bunlardan biri cumhurbaşkanı erdoğan’ın danışmanı bülent gedikli. bir diğer isim ise, erdoğan için hazırladığı seçim şarkılarıyla da gündeme gelen ve 7 haziran'da istanbul'dan milletvekili seçilen şarkıcı uğur işılak.

ak parti gençlik kolları başkanlığı yapan, 7 haziran'da milletvekili olan ve son olarak hürriyet gazetesine saldırılarda adı geçen abdurrahim boynukalın da aday gösterilmedi.

kürt sorununa çözüm sürecinde adı sıkça geçen ve 'âkil insanlar heyeti'nde de yer alan akademisyen hüseyin yayman ile 7 haziran'da izmir'den seçilemeyecek sırada gösterilen eski chp'li savcı sayan da aday değil.

burhan kuzu'nun aday olduğu listede anayasa hukukçusu osman can da yok. osman can 7 haziran genel seçimlerinde istanbul milletvekili seçilmişti.

ak parti listesine yorumlar

listeyi değerlendiren isimlerden gazeteci mustafa karaalioğlu, "beklentilerin çok ötesinde, çok güçlü bir liste" yorumunu yaptı; "madem böyle bir liste yapıldı arınç, nihat ergün, sadullah ergin gibi isimler de olmalıydı" dedi. ntv'de konuşan karaalioğlu, 'kongredeki o dumanlı ve gergin havanın geçici olduğunun bu liste ile ortaya çıktığını' söyledi.

karaalioğlu, güneydoğu anadolu’daki adaylar için ise "güneydoğu’daki adayların daha güçlü olması beklenirdi. fakat galip ensarioğlu iyi bir isim. beşir atalay’ın van’a gitmesi topyekûn bir mesaj, çözüm sürecinin devam etmesi ile ilgili" dedi.

"bakanlar kurulu ve olası koalisyon için ipucu"

milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni fikret bila'nın ntv'de yaptığı yorum ise şöyle:

"bu karma bir liste olmuş. davutoğlu ya da erdoğan’ın listesi gibi gruplara ayırarak değerlendirebilecek bir liste değil. nasıl tek başına iktidarı kazanabiliriz gibi bir liste olmuş. bir diğeri de üç dönemliklerin yani ak parti’nin a takımını oluşturan isimlerin yeniden vitrine çıktığını görüyoruz. ak parti kuruluş yılından itibaren başarılı iş çıkaran isimleri yeniden listeye katmış görünüyor."

"bu listeyle nasıl bir bakanlar kurulu ve olası koalisyon kurulacağına yönelik ipuçları da veriliyor. bu üç dönemlikler yeni hükümet ve koalisyonlarda bakanlık görevinde görebiliriz. cemil çiçek mesela bakanlar kurulunda yer alabilir."

"galip ensarioğlu'nun diyarbakır’da etkili olduğunu biliyoruz. onun oradan aday gösterilmesi ak parti içinde taktik olarak öne çıkan hdp’yi oy kaybına uğratabilecek isimleri bölgelere kaydırarak, ak parti oy kaybını geri almaya çalışıyor."

ak parti listesiyle ilgili diğer yorumlar şöyle:

faruk acar, andy- ar genel müdürü

"ak parti listesiyle 2002’ye dönüyor diyemeyiz. vitrinde bu isimler anlam teşkil edebilir ama bölgelerde daha fazla oy kaybına neden olabilecek isimler de var. söylendiği gibi sadece erdoğan’ın listesi olmamış. davutoğlu’nun da etkisi olmuş görünüyor. abdurrahim boynukalın’a listede yer verilmemiş olması, bu hatayı telafi etmek adına listelerde yer vermiyorum mesajı vermiş olabilir. ak parti’nin buna ihtiyacı var. kontenjan dediğimiz adayların o illerde tem tersi reaksiyonlarda karşılaştığını gördük. 7 haziran seçimlerinde milletvekillerinin o ille hiç alakasının olmayışı olarak yorumlandı bu. bursa’da mehmet müezzinoğlu devam ediyor, ikinci sıraya efkan âlâ gelmiş, üçüncü sırada yine bir kontenjan aday var. üç kontenjanı bursa’ya getirirseniz, ‘nasılsa bize oy veriyorsunuz’ gibi bir rehavet oluyor. bu taktiğin doğru olduğunu düşünmüyorum."

fahrettin altun, seta istanbul genel koordinatörü 

"ak parti her yeni koşula kendini adapte edebiliyor. mevcut aday listesi de bunu gösteriyor. 7 haziran’da tek başına aday olamaması düşündürdü, yeni stratejiler belirlendi. mevcut aday listesi bunu yansıtıyor. liste ak parti’nin kendi içindeki figürleri öne çıkarıyor. partinin ağır topları dediğimiz isimler var. mhp listelerinde meral akşener’e yer verilmedi. akşener, bahçeli için potansiyel rakipti. bahçeli tek adam yönetimi kurmak için çaba içinde. bu çabanın karşılığında akşener tasfiye edilmiş.  chp fabrika ayarlarına dönmüş durumda."

erdinç yazıcı, gazi üniversitesi öğretim üyesi

"bu defa ak parti listesi seçimde etkili olabilecek bir liste. vitrin yeniden tanzim edilmiş. kamuoyunun tanıdığı bildiği eski bakanların olduğu bir vitrin. bu tablo içinde bu kadro ile ak parti tek başına iktidara çıkabilir. seçim kampanyasını heyecanlı şekilde götürmesi de gerekiyor. pkk’ya karşı verilen mücadelenin  nasıl seyredeceği de seçimin neticesini belirleyecek. tuğrul türkeş’in ayrılması mhp’nin proaktif kampanya götürmesinin önünde engel. meral akşener’in olmayışı da handikap. bu tablo içinde bu kadro ile tek başına iktidar çıkarabilir, kampanyayı heyecanlı şekilde götürmesi gerekiyor. pkk'ya karşı verilen mücadelenin nasıl seyredeceği de seçimin neticesini belirleyecek."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;