2015 Genel Seçimi

AK Parti: Yetki YSK’da

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin’in seçim sandıklarının taşınmasına ilişkin, “YSK’nın buna yetkisi bence yok” sözüne, Parti Sözcüsü Çelik’ten yanıt geldi: Yetki YSK’da.

7 Haziran Genel Seçimi'nde Türkiye genelinde 199 bin 207 sandık kurulacak. [Fotoğraf: AA-Arsiv]

ak parti genel başkan yardımcısı mehmet ali şahin’in seçim sandıklarının taşınmasına ilişkin, “ysk’nın buna yetkisi bence yok” sözüne parti sözcüsü ömer çelik’ten yanıt geldi. çelik, "yetki ysk’da" dedi.

yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama yetkisi, yüksek seçim kurulunundur. ilçe çevresinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek; sandık kurullarını ve sandıkları kurmak ve sandıkların konulacağı yerleri belirlemek ilçe seçim kurulunun görev ve yetkisi dâhilindedir.”

“sandıkların birleştirilmesi söz konusu değil”

çelik, sandıkların birleştirilmeyeceğini de söyledi:

“basına yansıyan ilçe seçim kurulu kararları, sandıkların kurulacağı yerin belirlenmesiyle ilgili ve sınırlıdır. sandıkların birleştirilmesi ya da seçmenin kayıtlı olduğu sandık dışındaki bir sandıkta oy kullanması söz konusu değildir. seçimde sandıkların konulacağı yeri belirleme yetkisi, ilçe seçim kurulu’nundur. itiraz veya şikâyet halinde nihai karar, yüksek seçim kurulu'na aittir. bugüne kadar pek çok köy veya mahalledeki seçmenlerin oy kullanacağı sandığın, başka bir köy veya mahalleye kurulmasına dair ilçe seçim kurulu ve ysk kararları vardır. burada önemli olan, bu yönde bir kararı gerekli ve zorunlu kılan haklı gerekçenin olup olmadığıdır. çünkü anayasa ve yasalar, bu yönde bir karar alınmasına engel değildir.”

“nihai karar elbette ysk’ya aittir”

ak parti sözcüsü, sandıkların taşınması talebiyle ilgili kararın ysk’da olduğunu da söyledi:

“anayasa ve yasaların aradığı esas şey; seçimin dürüstlük ve düzen içinde sürdürülmesi, seçmenlerin kolaylıkla, her türlü korku ve baskıdan uzak serbestçe, güvenle ve gizlice oy kullanmalarıdır. bu şartların oluşmadığı yerlerde ki seçmenlerin oy kullanacağı sandıkların, başka bir mahalle veya köye kurulması kararını ilçe seçim kurulu verebilir. bu konudaki nihai karar elbette ysk’ya aittir. bizim arzumuz, vatandaşlarımızın kolaylıkla, serbestçe, güvenle ve gizlice oylarını kullanmalarının sağlanması; seçimlerin dürüstlük ve düzenle yönetilmesidir. hangi partiye oy verirse versin, tüm vatandaşlarımızın iradesinin sandıklara tam yansımasını istiyoruz. tek bir oyun bile heba olmasını istemiyoruz. her vatandaşımızın iradesinin sandığa özgürce yansımasını istiyoruz.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;