AKP

AK Parti'de 69 vekile 3 dönem engeli

İktidar partisinde üç dönem kuralı Başbakan Erdoğan dışında kabinede 10 bakanı etkileyecek. Başbakan yardımcıları Arınç, Atalay ve Babacan ile birlikte Meclis Başkanı Çiçek de yeni dönemde milletvekili adayı olamayacak.

Konular: Türkiye, Siyaset
Üç dönem kuralı Erdoğan'la birlikte Atalay, Babacan ve Bozdağ'ı da etkileyecek. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

adalet ve kalkınma partisi (ak parti / akp) yönetimi, cuma günkü toplantısında 'üç dönem kuralından dönüş yok' kararı aldı. bu karar başbakan erdoğan'ı da bağlıyor. erdoğan'ın yeni dönemde milletvekilliğine kapıyı kapatması cumhurbaşkanı adaylığını güçlendirdi. mkyk'dan çıkan karar bu yönde bir ipucu niteliğinde. bir başka işaret 2015 genel seçimlerinde ak parti'nin aday vizyonunda önemli değişiklikler olacağı yönünde. farklı bir karar alınmazsa ak parti'de erdoğan'la birlikte şu an milletvekili olan 69 kişi üç dönem kuralına takılacak ve 2015'te aday olamayacak.

arınç, atalay, babacan 2015'te yok

kabinede akp'deki üç dönem kuralı nedeniyle yeni dönemde meclis'te olmayacak 10 bakan var. bunlardan üçü başbakan yardımcısı. bülent arınç daha önce siyaseti bırakacağını açıklamıştı. beşir atalay ve ali babacan da bir dönem milletvekilliğine ara vermek durumunda.

dikkat çeken bir başka isim adalet bakanı bekir bozdağ. bozdağ da 2015 seçimlerinde aday olamayacak. 

üç dönem kuralına takılacak diğer bakanlar şunlar:  

kültür ve turizm bakanı ömer çelik, tarım ve hayvancılık bakanı mehdi eker, gümrük ve ticaret bakanı hayati yazıcı, enerji bakanı taner yıldız, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, ab bakanı mevlüt çavuşoğlu.

çiçek, şahin ve çelik de ara verecek

üç dönem kuralı bakanlar dışında ak parti'nin başka önemli isimlerini de etkiliyor. bunlar arasında meclis başkanı cemil çiçek de var. ak parti'nin genel başkan yardımcıları hüseyin çelik, mehmet ali şahin, salih kapusuz ve nükhet hotar da milletvekilliğine ara verecek.

karar parti yönetiminden bülent gedikli, reha denemeç, hüseyin tanrıverdi ve haluk ipek'i de etkileyecek.

binali yıldırım ve sadullah ergin 

30 mart'taki yerel seçimler için bakanlıktan ayrılan sadullah ergin ve binali yıldırım ak parti'de üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı olamayacak diğer önemli isimler.

parti yönetiminin kararı sonrası 2015'te adaylık yolu kapanan diğer milletvekilleri şunlar:

nihat ergün, egemen bağış, suat kılıç, nurettin canikli, mustafa elitaş, burhan kuzu, nimet baş, recep akdağ, necati çetinkaya, sadık yakut, vecdi gönül, nafiz özak, sefer üstün, cevdet erdöl, mustafa ataş, halide incekara, sait açba, ruhi açıkgöz, rıza alaboyun, fahrettin poyraz, vahit kiler, bayram özçelik, ali küçükaydın, mehmet daniş, ünal kaçır, nevzat pakdil, hakkı köylü, muzaffer baştopçu, fehmi kinay, mehmet katsal, nusret bayraktar, şaban dişli, yılmaz demir, mustafa demir, ahmet yeni, afif demirkan, yahya akman, şükrü ayala, zeyit aslan, köksal toptan, ziyaettin akbulut, mehmet sarı, kerim özkul, harun tüfekçi, hasan ali çelik, murat yıldırım.

üç dönem kuralı tüzük gereği

üç dönem kuralı ak parti tüzüğü'nün 132. maddesine dayanıyor. 'parti adayı olarak seçilmiş olanların yeniden adaylığı' başlıklı madde şöyle:

"ak parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, kesintisiz en fazla üç dönem aynı görevi yürütebilir. ancak ara veren kimseler tekrar aynı görevlere aday gösterilebilir.

yapılacak seçimde, doğacak duruma bağlı olarak merkez yoklaması usulü ile aday belirlenmesinin zorun­lu olması hali hariç olmak üzere, kontenjan adayı olarak seçilmiş olan kimse, aynı usulle tekrar aday gösterilemez."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;